Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестите срещу расизма в САЩ отново ескалират. Граждани и кметове против намесата на федерални агенти


Протестите в САЩ отново ескалираха в последните дни заради недоволството на хората, провокирано от решението на Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в помощ на полицията в редица градове
Протестите в САЩ отново ескалираха в последните дни заради недоволството на хората, провокирано от решението на Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в помощ на полицията в редица градове

Протестите срещу расизма и полицейското насилие в САЩ отново ескалират. В понеделник за поредна вечер в градове в Калифорния, Вирджиния, Тексас, Орегон и други се стигна до тежки сблъсъци между протестиращите и органите на реда, предават световните агенции.

До поредната ескалация на напрежението се стига, след като Доналд Тръмп взе решение за изпращането на федерални агенти, които да се справят с потушаването на протестите в страната. В петък те изстреляха сълзотворен газ по група от протестиращи в Портланд, които се опитваха да проникнат в сградата на федералния съд.

Самите федерални агенти бяха изпратени в града въпреки отказа на местните власти да приемат тяхната помощ за контролирането на протестите. Използването на сила провокира протести в редица други градове, а Министерството на правосъдието обяви, че започва разследване по случая.

Въпреки призивите за оттегляне на федералните агенти от Белия дом излязоха с решение, че подобни контингенти ще бъдат изпратени и в други точки на страната.

В събота голяма група от тежко въоръжени тъмнокожи протестиращи премина през улиците на Луисвил, Кентъки с искания за справедливост за убийството на тъмнокожата Бреона Тейлър. Тя беше застреляна през март, когато полицаи нахлуха в апартамента ѝ.

В Ричмънд до ескалация на напрежението се стигна и след като привърженици на теорията на превъзходството на бялата раса се представиха за част от движението Black Lives Matter.

В понеделник, след като Тръмп изпрати федерални агенти в още редица градове, кметовете демократи на шест града – Портланд, Чикаго, Сиател, Албакърки, Канзас сити и Вашингтон, поискаха от Конгреса да обяви за незаконна намесата без тяхно разрешение.

“Призоваваме Конгреса да приеме закон, с който да стане ясно, че тези действия са незаконни”, написаха кметовете.

В САЩ вече повече от 50 дни продължават протестите и напрежението, предизвикано от убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицията в Минеаполис.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG