Връзки за достъпност

Извънредни новини

Банкноти и кюлчета. На 20-ия ден от протестите гражданите провериха лесно ли се влиза във вилата на премиера


Фалшиви банкноти с лика на премиера Бойко Борисов бяха хвърляни от протестиращи пред резиденцията, в която той живее
Фалшиви банкноти с лика на премиера Бойко Борисов бяха хвърляни от протестиращи пред резиденцията, в която той живее

Недоволството от действията на главния прокурор Иван Гешев по разследването на снимките с банкноти и кюлчета от спалнята на Бойко Борисов, белязаха 20-ия ден от протестите.

Във вторник вечер младежката организация на “Демократична България” (ДБ) организира събитие под надслов “Масов следствен експеримент във вила Секвоя”. То се проведе пред държавната резиденция, в която в момента живее премиерът.

На място симпатизанти на партията и граждани донесоха чували с фалшиви банкноти евро с образа на Борисов, както и кюлчета злато, които изсипаха пред входа на държавната вила.

Акцията е в отговор на появилите се в общественото пространство снимки и видео от спалнята на премиера Борисов в държавната резиденция. На фотосите се виждаше шкафче пълно с банкноти евро и златни кюлчета, както и спящият с пистолет до главата министър-председател.

Самият Борисов, а по-късно и вицепремиерът Томислав Дончев признаха, че част от изтеклите материали са реални.

В средата на юни главният прокурор определи снимките и изтеклите преди това записи с премиера Борисов като “опит за дестабилизиране на държавата”, но отказа да ги коментира по същество, тъй като за проверката е отговорен конкретен разследващ прокурор.

Според протестиращите във вторник проверката на прокуратурата по случая се бави твърде много и твърдят, че самият Гешев е “забравил за шкафчето” на премиера. По техни думи протестът им във вторник вечер е бил опит да проверят дали всеки може да влезе в спалнята на премиера, както самият той заяви преди време.

“Какви въпроси да задаваме към Гешев и към Борисов освен “кога ще си подадете оставките”? Тези хора доказаха достатъчно пъти, че не уважават конституцията и правовия ред. Дошли сме тук да размахваме банкноти, за да им покажем, че търпимостта ни към тях е изчерпана”, каза членът на ДБ Методи Лалов.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който също беше пред държавната вила, припомни и за аудио и видеозаписите от жилището на премира, които определи като “мръсната тайна” на българската политика. Той призова лично главния прокурор затова разследването да достигне до резултат.

По данни на бТВ младежката организация на ГЕРБ е поискала да организира контрапротест край резиденцията на Борисов, но лично той е забранил подобна акция, за да се избегнат сцени като тези край резиденцията на Ахмед Доган в Росенец преди седмици.

Малко по-късно в центъра на София и редица други градове в България хората се събраха за традиционните си протести срещу властта.

За 20-та поредна вечер на площада между Министерския съвет, сградата на бившия Партиен дом и Президентството множество хора излязоха и скандираха за оставката на кабинета и главния прокурор. Протестиращите замеряха сградата на правителство с топчета за пейнтбол със зелена боя. Това по техни думи изобразява съсипаната от управляващите природа на България.

Те блокираха движението по бул. “Цар Освободител” и части от движението по бул. “Дондуков”. Към момента обстановката е спокойна.

Малко по-рано във вторник от “Отровното трио” – проф. Велислав Минков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян призоваха в сряда да бъде проведен най-масовият протест в страната. Те призоваха протестиращите да се съберат на 29 юни на митинг в столицата.

“София не е България, но България трябва да дойде в София”, заяви във видеообръщение Бабикян.

Във Варна стотици също излязоха с искания за оставките на правителството и главния прокурор. Те блокираха кръстовището пред сградата на общината.

За поредна вечер протестиращи излязоха и по улиците на Русе. Те преминаха през централната част на града и обявиха, че в сряда ще бъде блокирано и движението на Дунав мост.

Протести имаше още в Пловдив, Ямбол, Бургас и други градове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG