Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дестабилизиране на държавата". Прокуратурата мълчи за снимките от спалнята на Борисов


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Ден след като премиерът Бойко Борисов намекна, че очаква прокуратурата да установи кой е направил снимки в спалнята на държавното му жилище, на една от които е заснет той самият докато спи, от държавното обвинение все още не коментират дали автентичността им ще бъде проверена.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви пред Свободна Европа в четвъртък, че все още няма информация дали Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала и по този случай. Говорителката на СГП Антоанета Панчева пък не отговаряше на мобилния си телефон. Както е известно, именно Градската прокуратура образува проверка във връзка с разпространения миналата седмица запис на глас, наподобяващ този на Борисов.

Преди ден министър-председателят заяви на извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ, че няма вътрешна информация от разследващите за предстояща проверка на снимките, но даде да се разбере, че очаква такава да бъде извършена.

По думите му той е обект на атака с „манипулации“, от която имат интерес БСП, Мая Манолова, укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, Цветан Цветанов, Слави Трифонов и „всички ДСБ-та по земните кълбета”. Целта на изтеклите в публичното пространство запис и снимки според него е да убият „флагмана Борисов“ и така вотът за ГЕРБ да се разпилее на следващите парламентарни избори.

Подобно обяснение междувременно лансира и главният прокурор Иван Гешев с уговорката, че говори принципно и не влияе на вътрешното убеждение и преценка на конкретния наблюдаващ прокурор, който води проверката. Според него обаче целта на компроматната кампания срещу Борисов е не просто да предизвика предсрочни избори, а чрез тях да се стигне до нова „политическа конфигурация“, която да унищожи прокуратурата заради разследванията ѝ срещу представители на олигархията.

„Логично е и е естествено прокуратурата, включително и някои други държавни институции, да бъдат подложени на натиск. Не оправдавам, не обвинявам и не оневинявам абсолютно никого, но това е естествена защитна стратегия на хора с пари. Това, което виждам аз последните дни е генериране на постоянни скандали. Аз не казвам тези неща, които се пускат, дали са верни, дали не са верни. Това е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор, но за мен е ясно, че това е целенасочена, съзнателна стратегия. И стратегията е ясна – дестабилизиране на държавата, съответни избори, политическа конфигурация, която устройва обвиняемия (Васил) Божков, подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия (Иво) Прокопиев, подсъдимия Огнян Донев и един куп други подсъдими... Която им върши работа за съответни законодателни промени за унищожаване на българската прокуратура. Ето това е стратегията.“

Гешев направи този коментар в сряда вечерта след заседание на парламентарната правна комисия, на която присъстваше, за да представи свои идеи за законови промени, които да улеснят борбата с корупцията. Според неговата версия генерирането на скандали цели създаване на нов политически проект, подобно на стратегията, която е имал в миналото укриващият се в Белград мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Главният прокурор категорично отказа да коментира записа и снимките от спалнята на Борисов по същество: „Дали е вярно или не е вярно, дали има данни и доказателства за престъпление, повтарям за шести път, ако искате и за седми – ще е от компетентност на конкретен наблюдаващ прокурор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG