Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва проверка на записа с гласа, приписван на Бойко Борисов


Главният прокурор Иван Гешев (вляво) говори с граждани в Пловдив по време на полицейска акция срещу битовата престъпност в града
Главният прокурор Иван Гешев (вляво) говори с граждани в Пловдив по време на полицейска акция срещу битовата престъпност в града

Прокуратурата все пак ще провери аудиозаписа, разпространен миналата седмица, на който се чува телефонен разговор, приписван на премиера Бойко Борисов.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи в сряда от Пловдив, че Софийската градска прокуратура се е самосезирала по него, като ще се търси дали аудиото е направено чрез незаконни специални разузнавателни средства и дали има монтаж на записа.

"Моето лично мнение, не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори, но най-вече към българските граждани", коментира Иван Гешев.

Във вторник президентът Румен Радев настоя експертиза на записа да бъде направена, въпреки, че премиерът заяви, че това не е нужно с думите “няма лоша реклама”. Борисов определи 7-минутния файл за “менте” и го свърза с предстоящите следващата пролет парламентарни избори.

В аудиофайла, качен анонимно на платформата YouTube, глас наподобяващ този на Бойко Борисов коментира разговори с европейски лидери, отправят се обиди към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева и се дават указания към независими регулаторни органи по намерението на “Еврохолд” да закупи ЧЕЗ, както и по разкритията за незаконно използвани европейски средства за построяване на къщи за гости.

По повод съобщението на Васил Божков, че две седмици, след като е подал сигнали до прокуратурата за незаконни плащания към действащи политици, той не е търсен да даде обяснения или доказателства, главният прокурор заяви, че проверките продължават.

Наблюдаващите прокурори щели да проверят дали Васил Божков е дисидент и дали е започнал от "Магурата" като дисидент. “Това е негово твърдение, прокуратурата е длъжна да проверява всички”, отбеляза Гешев.

Гешев беше в Пловдив като част от кампанията си за борба с битовата престъпност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG