Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ментета". Борисов отрича автентичността на изтекъл запис на телефонен разговор


"Това не може, не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира запис, за който се твърди, че е на негов телефонен разговор.

В петък следобед в YouTube и в аудиоплатформата SoundCloud беше публикуван 7-минутен запис, на който се чува глас, приличащ на този на премиера. В разговора са използвани обидни думи по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, обсъждат се актуални теми, сред които предварителна информация за обвинение по случая с къщите за гости, както и проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд".

"Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори, започват по един и същи начин - ментета, записват се. Е, Ненчо Балабанов да го вземат, той най-готино ме имитира". Балабанов е актьор, известен с имитирането на гласа на премиера. Премиерът коментира темата по време на излъчване на живо във Фейсбук на проверка на строителството на автомагистрала "Хемус".

„Сега се забавлявам. Това означава, че още много, много ги е страх и понеже правим много добри неща, трябва нещо да се измисли. Сега и техниката напредна много. Но важно е да не се разфокусираш“, каза Борисов.

Какво има в записа

В записа, чиято автентичност не може да бъде потвърдена, се коментират конкретни събития. Чува се само гласът, приличащ на Борисов, но не и на събеседника му. Според засегнатите теми се предполага, че времето на разговора е 24 или 25 април 2019 г. Гласът, приличащ на премиера, казва, че е изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд", който искаше да купи активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас.

Проверките на "Еврохолд"

"Иначе раздуйте това, че вкарах това КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Това е много важно".

"Медиапул" припомня, че тези реплики съвпадат с конкретни събития. На 24 април 2019 г. финансовият регулатор обяви, че проверява "Еврохолд" дали има капацитета да управлява дружествата на ЧЕЗ.

"Еврохолд" първо беше проверяван от КФН, а после Комисията за защита на конкуренцията и в момента по случая се води спор във Върховния административен съд.

Обидни думи

В записа се чуват обидни квалификации по адрес на председателката на парламента Цвета Караянчева. Повод за това, става ясно от разговора, е декларация за почитането на арменския геноцид.

Миналата година Караянчева отхвърля предложение на Валери Симеонов да се почете арменският геноцид, защото предложението му не било внесено в парламента навреме, припомня "Медиапул". Ключови в разговора са понятията "геноцид" и "масово изтребление". Второто заменя първото в декларация, приета от парламента през 2015 г. В изтеклия запис се чуват обвинения по адрес на Караянчева, че не може да различава "геноцид" от "масово изтребление". Чуват се обидни думи.

Къщи за гости и Елена Йончева

"Манолев ще изгори, ще му повдигнем днеска или утре обвинения, ще го съсипем. Аз го предупредих. Там и кметът ще изгори. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева. Един нема да пощадя от наш‘те", се чува от записания разговор.

До масираните проверки на къщи за гости през 2019 г., финансирани с европейски средства, се стигна, след като разследващият сайт "Биволъ" съобщи, че бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев ползва като лична резиденция такъв обект. Той първоначално отричаше, но след това подаде оставка и стана обвиняем.

По същото време МВР започва проверки на обекти, построени от семейството на журналистката и по това време бъдеща евродепутатка Елена Йончева. В записа се чува възмущение, че Йончева не разследва тях. "Само разследваш за другите".

Няколко часа след изтичането на записа в медиите премиерът публикува в официалната си страница във Фейсбук кавър на песента на "Ъпсурт" "3 в 1" с монтирани негови реплики. "Забавляваме се", написа Борисов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG