Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма протоколи". Веществото, отровило канал на река Марица, засега е тайна


Три дни след проби, взети от канала на река Марица, конкретното вещество, с което водата е замърсена все още не е огласено.

В понеделник 28 крави починаха внезапно след водопой от канал край реката. Заради инцидента беше спряно водоподаването към 48 населени места, сред които и два общински центъра – Симеоновград и Свиленград.

В сряда сутринта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че според пробите в канала има “доказани високи стойности на нитрати и нитрити, както и на амониев азот, надвишаващи допустимите норми 350 пъти”.

Тази формулировка обаче не дава отговор на въпроса какво е веществото, което е изпуснато във водата. Проверка на “Свободна Европа” показа, че “амониев азот” не съществува.

“Това е пълна глупост”, заяви доц. Иванка Спасова от Института по обща и неорганична химия към БАН на въпрос има ли такова съединение. "Амониев е група, в която има азот и водород и словосъчетанието “амониев азот” е като да се каже “желязно желязо”, обясни тя. Доц. Спасова заяви също, че лабораторните резултати би трябвало да дават отговор какво е веществото, с което е замърсена реката, а информацията, която се изнася, е обща.

Потърсени, за да изяснят конкретното вещество - замърсител от Министерството на здравеопазването препратиха към РИОСВ – Хасково.

"Няма писмено протоколи от изследванията"

В Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ ) Хасково пък липсват писмено протоколи от лабораторните изследвания на водата. Това каза пред Свободна Европа Любомир Дайновски, който е директор на дирекция "Превантивна дейност" към институцията. Потърсени за коментар от регионалната лаборатория в града обясниха, че протоколите са изпратени, но "вероятно просто не са видени".

Отказът да бъдат предоставени данни за веществото, с което е замърсен каналът, беше аргументиран преди ден от областния управител на Хасково Стефка Здравкова с наличието на досъдебно производство.

Според Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка" обаче “укриването на информация за състоянието на водите представлява състав на престъпление по чл.353а от Наказателния кодекс".

Текстът, цитиран от него гласи, че длъжностно лице, което "укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева".

Куманов коментира още, че “теоретично във всеки канал, който се влива в Марица, има риба, ако водата е чиста”, а обявените концентрации на замърсяване са несъвместими с живота на водните организми.

На този фон от кризисния щаб в Хасково обявиха преди ден, че взетите по поречието на Марица проби са в норма и няма място за притеснения. Заради инцидента като превантивна мярка все още е спряно водоподаването на 48 населени места в област Хасково и засега няма яснота кога ще бъде възстановено.

На този етап не може да се каже каква е причината за отравянето.

Предположенията са, че става въпрос за инцидент с изпускане на отрови с висока концентрация от торовия завод "Неохим" в Димитровград. БТА цитира прокуриста на завода, според когото е възможно опасните води да са изтекли от предприятието, което се намира в капитален ремонт.

От РИОСВ-Хасково казаха пред Свободна Европа, че "досега не е официално констатирано замърсяване от "Неохим". Установеното замърсяване обаче е в канал, който започва от завода и е заустен в Марица. Това е канал за отпадни води и съществува от създаването на завода, обясни Любомир Дайновски от РИОСВ - Хасково.

По-късно през деня на пресконференция стана ясно, че от прокуратурата не желаят да съобщят детайли около проверката, която правят. От изявленията на наблюдаващите прокурори стана ясно, че е известен собственикът на замърсения канал. Той е един, но те разследват няколко предприятия. Причината е, че било възможно да има “нерегламентирана връзка”. Междувременно в ранния следобед стана ясно, че е започнало поетапно възстановяване на водоподаването в региона. Водата ще бъде само за битови нужди.

XS
SM
MD
LG