Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Все повече заразени в офисите". Нови 250 случая на COVID-19 за денонощие в България


Според директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов до края на септември случаите на заразени с COVID-19 ще станат повече от 20 хил.
Според директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов до края на септември случаите на заразени с COVID-19 ще станат повече от 20 хил.

През последните седмици средната възраст на заразените с COVID-19 в България намалява. Близо 50% от заразените, които постъпват в болница у нас са на възраст под 65 г. Това заяви пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той добави, че се наблюдава нова тенденция на откриване на все повече заразени в офисите. Техният брой не е голям, но по думи на доц. Кунчев допринася за циркулацията на вируса. По негови думи след края летния сезон, когато хората спрат да пътуват в страни като Гърция, за което им е необходимо тестване, заболеваемостта няма да намалее.

“Разбира се, че колкото повече изследваме, толкова повече се повишава бройката, но като процент на заболеваемост почти сме стационирани на 5%”, каза Кунчев. Той добави, че връщането на по-строги мерки ще стане необходимо в случай, че настанените в болница станат повече от 1000.

В същото време пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов прогнозира, че до края на септември случаите на COVID-19 в страната ще станат над 20 хил. Той потвърди думите на доц. Кунчев, че повечето от новозаразените са млади хора и отдаде това на неспазването на мерките.

За последното денонощие в България бяха установени 250 нови случая на COVID-19, които са открити с 5303 PCR теста. С тях общият брой на заразените, от началото на пандемията, достигна 10 871 случая. Активните случаи са 4750.

Настанените за болнично лечение вече са 699 души, а 40 от тях са в интензивни отделения.

За последното денонощие вследствие на усложнения, след заразяване с COVID-19 са починали 8 души. Общият брой на жертвите е вече 355 души.

В последните 24 часа са излекувани 181 души , с което общата им бройка достигна 5 766.

На този фон заразените с коронавирус в света са над 16,7 млн. души. Оздравелите са над 9,7 млн, а починалите 660 хил. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG