Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Очевиден опит за сплашване". Сърбия разследва медии и правозащитни организации за тероризъм и пране на пари


Според анализатори действията на правителството са опит на президента Александър Вучич и управляващата Сръбска прогресивна партия да сплашат критиците на властта
Според анализатори действията на правителството са опит на президента Александър Вучич и управляващата Сръбска прогресивна партия да сплашат критиците на властта

Финансовото министерство на Сърбия започна разследване срещу журналисти и неправителствени организации за финансиране на тероризъм и пране на пари.

От институцията са поискали информация за движения по сметки от началото на 2019 г. на 20 физически лица и 37 неправителствени организации. Според документи, публикувани от телевизия Newsmax Adria на 28 юли всички проверявани са свързват с борбата за човешки права, прозрачност на управлението и разследвания за корупция.

Сред разследваните са журналисти от Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), двете основни медийни асоциации в Сърбия, както и правозащитни организации като Хелзинкския комитет и Граждански инициативи.

Според анализатори действията на правителството е опит за сплашване на правозащитниците от страна на президента Александър Вучич.

От финансовото министерство Сърбия оправдаха разследването с нуждата “да се определи дали тези хора и организации” имат общо с тероризъм и пране на пари.

Желко Радованови, който оглавява разследващия екип към министерството, определи исканията за данни като "рутинна процедура" и подчерта, че тя не е насочена към критици на правителството.

На противоположното мнение обаче е Флориан Бийбър - директор на Центъра за изследвания на Югоизточна Европа в Грац. По думите му случващото се е "очевиден опит за сплашване докато Събрия въври все по-бързо към авторитаризъм".

От Европейския парламент също отчетоха действията на Белград като опит за оказване на натиск.

През годините на управление на Вучич и неговата консервативна Сръбска прогресивна партия (SNS) организациите, свързани с борбата за човешките права, отчитат упадък на демократичните норми.

Според американската “Фрийдъм хаус”, след като през 2012 г. партията на Вучич поема властта тя “постепенно е намалила политическите права и гражданските свободи, поставила е под напрежение свободните медии, политическата опозиция и гражданските организации”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG