Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов на инспекция. БСП напусна пленарната зала заради отсъствието му


Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова министър-председателя да обясни откъде точно идват парите за новите антикризисни мерки
Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова министър-председателя да обясни откъде точно идват парите за новите антикризисни мерки

Депутатите на БСП напуснаха пленарната зала в сряда, защото премиерът Бойко Борисов не се яви в Народното събрание, въпреки техните настоявания. Социалистите искаха министър-председателят да даде обяснения за икономическите антикризисни мерки, които правителството представи тази седмица.

От парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиера да обясни откъде точно идват парите за новите антикризисни мерки.

В понеделник кабинетът съобщи, че ще разпредели близо 2 млрд. лева за различни програми. По думите на Борисов средствата идват от “мазнинките в хазната”. Мерките включват добавки към пенсиите и 30% увеличение на възнагражденията на медицинския персонал на първа линия срещу COVID-19. Предвижа се още намаляване на ДДС за бира и вино на 9%.

"Министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента за мазнинки, това може да го казва на улицата. Тук да дойде с числа – какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, от къде идват тези два милиарда, как ще бъдат компенсирани”, каза Нинова.

В своя декларация социалистите обявиха социалните мерки на правителството като “прах в очите на хората”.

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че ще предаде искането на БСП на премиера. Социалистите продължаваха да настояват за присъствието му.

“Откакто са протестите, г-н Бойко Борисов е най-големият страхливец, води България към катастрофа. Той трябва да е тук и да обясни как ще премине през тази ситуация, в която той ни е поставил, и да спре да се крие като мишка“, каза социалистът Стоян Мирчев. Заради думите си той получи наказание от председателя на Народното събрание. Причината - изречени обиди от парламентарната трибуна.

След като стана ясно, че Борисов няма да отчете антикризисните мерки пред депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

Докато левицата настояваше премиерът да се яви в Народното събрание, той проведе инспекция на един от участъците на строежа на газопровода “Балкански поток”.

По време на обиколката с джип, която бе излъчвана в официалния му профил във фейсбук, Борисов пожела проектът вече да не се нарича “Балкански поток”. “За да няма никакви спекулации го наричаме инфраструктура “Газове на България”, ние си правим нашата българска газова инфраструктура”, каза премиерът.

В последната година именно той настояваше частта на газопровода “Турски поток”, която преминава през България, да се нарича “Балкански поток”.

В средата на юли Държавният департамент на САЩ предупреди, че ще наложи санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция. Тогава се появиха информации, че засегнати могат да бъдат и български дружества, които участват в строежа на турски поток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG