Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вашингтон предупреди за санкции срещу компаниите, участвали в строежа на "Турски поток"


Държавният секретар Майк Помпео. Снимката е архивна.
Държавният секретар Майк Помпео. Снимката е архивна.

Вашингтон предупреди, че ще наложи санкции на компаниите, работили по руските газови проекти с Германия и Турция, предаде Асошиейтед прес. Предупреждението може да засегне и български дружества, които участват в строежа на българската част на "Турски поток".

Българското правителство очаква тази вечер да се обявят санкциите за изграждането на газопровода "Турски поток", каза в сряда следобед по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев. "Ще има санкции по отношение на компаниите, които участват в "Турски поток", каза той, но добави, че все още няма информация дали тази стъпка ще засяга България и български компании.

През 2017 г. САЩ приеха федерален закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции. Той позволява на САЩ да налагат наказания за компаниите, започнали работа по руските енергийни проекти след влизането на закона в сила. На това основание през декември 2019 г. Сенатът одобри закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година. Той задължи администрацията да наложи санкции срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток".

В сряда държавният секретар Майк Помпео каза, че САЩ ще премахнат клаузите от федералния закон от 2017 г. Това означава, че Вашингтон вече ще може да наложи санкции включително и за тези компании, които са работили за руските газови проекти и по-рано.

На брифинг във Вашингтон от Държавния департамент уточниха, че наказания няма да бъдат налагани на онези компании, които преустановят работа по проектите, известни като "Северен поток 2" и "Турски поток".

Премиерът Борисов не използва името "Турски поток", когато говори за тръбите, минаващи през българска територия - от Турция към Сърбия. Той го нарича "Балкански поток" и отхвърля опитите проектът да се представи като руски енергиен проект на Балканите. Работата по него беше форсирана лично от премиера през есента на 2019 г.

През януари 2020 г. президентите на Русия, Турция и Сърбия заедно с българския премиер откриха турската част на газопровода, който ще доставя гориво за Южна Европа.

Взети заедно, "Северен поток 2" и "Турски поток" ще имат капацитета да доставят в Европа по 31 и половина млрд куб. м. газ годишно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG