Връзки за достъпност

Извънредни новини

Върховният административен съд утвърди задължителните ваксини


Съдиите посочват, че имунизациите изпълняват конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им и допълват, че с тях се пазят гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии.

Върховният административен съд (ВАС) утвърди задължителните ваксинации за постъпващите в детски градини в България. Магистратите отмениха решение на по-ниска съдебна инстанция, което ги обяви за дискриминационни.

През октомври 2019 г. Административният съд в Сливен обяви условието за задължителното ваксиниране на деца, постъпващи в детските градини, за дискриминационно.

Делото беше заведено от отец Евгений Янакиев рещу Районната здравна инспекция (РЗИ) в Сливен. Причината бе отказът на инспекцията да допусне едно от децата му до детска градина, защото няма задължителните ваксини. До делото се е стигна след като жалбата на свещеника до Комисията за защита от дискриминация не е дала резултат.

Тогава той заяви, че решението на съда в Сливен е “пробив в борбата срещу ваксините”. Той също твърдеше, че “зъл дух” е “обладал” дъщеря му след ваксина за морбили.

Решението на съда в Сливен беше атакувано от здравната инспекция, Комисията за защита от дискриминация и министъра на здравеопазването.

В сряда решението на Административния съд в Сливен обаче бе отменено от върховния съд. Според магистратите изискването за представяне на данни за имунизационния статус, като условие за прием в детска градина, няма дискриминационен характер. В решението се казва още, че няма противопоставяне на едни деца с други.

Съдиите посочват, че имунизациите изпълняват конституционното задължение на държавата за защита интересите на децата и опазване на здравето и живота им и допълват, че с тях се пазят гражданите от заразни болести, които могат да прераснат в епидемии.

“Задължителното имунизиране на определени лица срещу определени заразни болести е съобразено с изискванията на световните здравни организации. Целта на закона е да не бъде поставено в риск здравето на гражданите като национален приоритет, гарантиран от държавата, включително чрез осъществяване на надзор над заразните болест”, пише в решението на съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG