Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът не може да бъде разследван и обвиняван, реши Конституционният съд


Решението на Конституционния съд е по искане на главния прокурор Иван Гешев
Решението на Конституционния съд е по искане на главния прокурор Иван Гешев

Koнcтитyциoнният съд (КС) реши, че президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат разследвани, докато са на постовете си. Висшите магистрати се произнесоха в четвъртък по искането за тълкуване на главния прокурор Иван Гешев от януари.

Koнcтитyциoннитe cъдии ca единодушни, че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия, cвъpзaни c peaлизиpaнe нa нaĸaзaтeлнa отговорност.

Може ли да бъда разследван президентът

Питането на главния прокурор съдържаше шест конкретни въпроса, свързани с имунитета на държавния глава. Ръководителят на държавното обвинение попита какво е държавна измяна и може ли президентът да бъде преследван от закона по време на мандата си, въпреки че има имунитет.

В решението на висшите магистрати от 30 юли се казва, че дoĸaтo ca нa пocтoвeтe cи, cпpямo пpeзидeнтa и вицeпpeзидeнтa нe мoгaт дa ce извъpшвaт извънпpoцecyaлни и пpoцecyaлни дeйcтвия.

„Изразът „не може да бъде възбудено наказателно преследване“, използван в чл. 103, ал. 4 от Конституцията означава, че срещу президента и вицепрезидента не могат да бъдат извършвани действия с процесуален и извънпроцесуален характер, които могат да доведат до реализиране на наказателна отговорност и които пряко засягат техните лични права и свободи“, са казва в решението.

Това се отнася и за извършване на процесуални действия по вече образувано наказателно производство, по което се разкрият данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента, пише в решението. Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничения.

Конституционните съдии добавят, че “при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство”.

Какво е държавна измяна

По въпросите, свързани с държавната измяна, конституционните съдии постановиха, че това понятие в основния закон не се припокрива със съдържанието на понятието измяна в Наказателния кодекс.

В решението на висшите магистрати пише, че понятието „държавна измяна“ не включва в съдържанието си извършване на престъпление извън съставите на престъпленията против Републиката.

Що се отнася до разликата между „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, които са основания за импийчмънт на президента, съдиите казват, че държавната измяна винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката, а нарушението на конституцията включва нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.

В решението се казва още, че конкретната преценка дали президентът и вицепрезидентът трябва да бъдат подведени под отговорност е на Народното събрание и на Конституционния съд.

Как се стигна до тълкуванието на КС

Малко повече от месец след като започна мандатът му на главен прокурор, Иван Гешев отправи конституционно питане за тълкуване на чл. 103 от основния закон, свързан с имунитета на президента и на вицепрезидента.

Той искаше Конституционният съд да се произнесе кога прокуратурата може да образува проверка или досъдебно производство срещу президента въпреки имунитета му, какво следва да прави с образувано разследване, при което бъдат открити данни за престъпление на президента, и що е то държавна измяна, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава (за разлика от депутатите, за президента няма опция само за сваляне на имунитета и съответно - разследване и съд, б.р.).

Конституцията разрешава отстраняване на държавния глава и на вицепрезидента само за "държавна измяна" или нарушeние на Конституцията.

Делото беше допуснато на 10 март под номер едно за 2020 г.

Ден след като поиска от Конституционния съд тълкуване на основния закон за имунитета на президент, прокуратурата пусна откъси от записи, набавени със специални разузнавателни средства. В тях „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“ говори с началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Двамата обсъждат проверка на антикорупционната комисия за назначаването на настоящата съпруга на президента като пиар на ВВС.

Наказателното производство по чл.321, ал. 6 от Наказателния кодекс за "престъпен сговор" беше спряно в очакване на решението на Конституционния съд.

На 7 ноември 2019 г. Румен Радев върна на ВСС избора на Иван Гешев за главен прокурор. На 9 юли представители на прокуратурата влязоха в сградата на президентството, за да правят обиски, а двама съветници на Румен Радев бяха задържани по разследване за престъпен договор с цел търговия с влияние. Това даде начало на антиправителствените протести, които настояват и за оставката на главния прокурор Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG