Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият национализъм. Има ли риск богатите страни да изкупят всички ваксини за COVID-19


Повече от 100 кандидати за ваксина срещу коронавируса са регистрирани в СЗО, няколко от тях са в последна фаза на клинични изпитания
Повече от 100 кандидати за ваксина срещу коронавируса са регистрирани в СЗО, няколко от тях са в последна фаза на клинични изпитания

Световните здравни агенции, които планират схеми за масово купуване и справедливо разпространение на ваксини по целия свят, наблюдават с ужас как някои по-заможни държави са решили да подсигурят само себе си, като сключват сделки с производителите на лекарства, пише агенция Ройтерс.

Сделките - включително договорените от Съединените щати, Великобритания и Европейския съюз с производители като Pfizer, BioNtech, AstraZeneca и Moderna - подкопават глобалното усилие, казват експертите.

“Сключването на двустранни сделки не е начин за оптимизиране на ситуацията“, казва Сет Бъркли, изпълнителен директор на GAVI - Световният алианс за ваксинации и имунизации, който е част от усилията за бързо и справедливо разпределение на ваксините за COVID-19 по света.

Компанията Pfizer съобщи, че преговаря с ЕС и няколко от неговите държави членки за снабдяването им с потенциалната си ваксина срещу коронавируса. В сряда Великобритания обяви споразумение за предварително осигуряване на доставки на потенциални ваксини за COVID-19 от GlaxoSmithKline и от Sanofi.

Това, според благотворителната организация “Лекари без граници" (MSF), ще ускори „световната надпревара за осигуряване на ваксини от богатите страни“ и ще засили „опасната тенденция за ваксинов национализъм“.

Тревогата е, че доставката и разпределението на ваксини в тази пандемия ще повторят ситуацията през 2009-2010 г., когато богатите държави изкупиха наличните ваксини срещу птичия грип H1N1, като първоначално оставиха бедните страни без такава.

Тъй като H1N1 се оказа по-леко протичащо заболяване и пандемията приключи сравнително бързо, ефектът от дисбаланса между достъпа до ваксините и броя на инфекциите и смъртните случаи беше ограничен.

COVID-19 обаче е далеч по-голяма заплаха и оставянето на уязвими хора в световен мащаб не само ще им навреди, но и ще разшири пандемията и щетите, които може да причини, казват здравните експерти.

Повече от 75 по-заможни страни, включително Великобритания, изразиха интерес към схемата за финансиране за осигуряване на справедливо разпределение на ваксините - COVAX. Тя се ръководи съвместно от GAVI, Световната здравна организация (СЗО) и от Коалицията за иновации за подготвяне на епидемията (CEPI). Към нея вече са се присъединили 90 по-бедни страни, които ще бъдат подпомогнати чрез дарения, за да си купят ваксини. Съединените щати, Китай и Русия обаче не са сред страните, които проявяват интерес към COVAX, според GAVI.

Източник от ЕС е заявил миналата седмица пред Ройтерс, че Европейската комисия, която води преговорите за набавяне на ваксини за 27-те членки на ЕС, ги е посъветвала да не купуват ваксини COVID-19 чрез COVAX.

„Притеснен съм“, каза Томас Болики, директор на глобалната здравна програма в Съвета по външни отношения. „Това, което се случва, е, че шепа страни, които блокират количествата ваксина, се конкурират с многостранните усилия за осигуряване на доставки. В крайна сметка производството на ваксини е ограничено. Можете да го увеличите, но не достатъчно."

Според оценките на експертите светът с основание може да се надява да има около 2 милиарда дози ефективни ваксини срещу COVID-19 до края на следващата година, ако няколко от водещите кандидати успеят в набиращите скорост изпитания. Целта на COVAX е да разпределя дози за поне 20% от населението на участващите страни.

Сет Бъркли от GAVI обаче смята, че ако няколко страни или региони изкупят ваксини, за да имунизират цялото си население, вместо да ги споделят с всички, за да бъдат защитени първо най-рисковите групи - пандемията няма да може да бъде контролирана.

„Ако опитате да ваксинирате цялото население на САЩ, и целия ЕС например, с две дози ваксина - това означава около 1,7 милиарда дози. И ако това са всички количества, които са на разположение, за останалите няма да остане много”, казва Бъркли пред Ройтерс.

Ако няколко или дори 30 или 40 държави имат ваксини, но повече от 150 други не, "тогава епидемията ще продължи да бушува там", добавя експертът.

Тъй като вирусът се разпространява бързо, връщането към нормалното няма да е възможно, включително търговията, туризма, пътуванията. Здравните експерти смятат, че единственият начин пандемията да бъде забравена е тя да бъде прекратена в световен мащаб.

„Това е разликата от пандемия още две години или още една. Икономическите и здравните последици от това са огромни“, добавя Гейл Смит, бивш ръководител на Американската агенция за международно развитие и главен изпълнителен директор на One, нестопанска организация, работеща за намаляване на бедността и предотвратимите болести пред Ройтерс.

Над 17 милиона души са доказано заразени от коронавирусната инфекция по света от началото на пандемията, а починалите от нея са над 666 хиляди. Можете да следите разпространението на епидемията по света на интерактивната карта, а в България, където потвърдените случаи са 11155 с 368 починали до 30 юли - на Коронавирусът COVID-19 в България - дати и факти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG