Връзки за достъпност

Извънредни новини

22-и ден от протестите. Простор с "мръсните дрехи на премиера" и плаж на жълтите павета


22-ият ден на протестите протича мирно, като няколко хиляди души са се събрали между сградата на президентството и министерски съвет.

По-рано днес в столицата се появиха и два палаткови лагера на протестиращи срещу правителството. Единият е на Орлов мост, а другият - пред бившия Партиен дом. На жълтите павета е разпънат и "протестен плаж" с чадъри, шезлонги, надуваеми дюшеци и други плажни принадлежности, както и протестна инсталация, която символизира неизпълнените обещания на Бойко Борисов според активистите. С тези акции протестиращите заявяват решимостта си да останат по улиците денонощно до оставката на правителството.

През целия ден останаха блокирани две ключови кръстовища в София - Орлов мост и на бул. "Цар Освободител" и "Дондуков". Това наложи промени в маршрутите на градския транспорт, а от столичната полиция предупредиха, че има риск от сблъсъци между протестиращи и изнервени шофьори.

Пред Министерски съвет от младежката организация на "Демократична България" са "прострели мръсните дрехи" на Бойко Борисов. Протестната инсталация представлява 14 публикации от различни медии, с които активистите припомнят някои от изказванията на Борисов. Сред тях са публикации със заглавия: "Премиерът се застъпи за съдебната реформа", "Борисов получава sms от ВСС за "Яневагейт", "Борисов: Пеевски си отиде. Пеевски напусна страната"., "Борисов: Излизайте на улицата, за да падне правителството" и други публикации през годините. Най-старата е от "Капитал" от 31 март 1997 г. със заглавие "Атентат срещу приближени на СИК".

Премиерът Бойко Борисов коментира демонстрациите от джипа си на живо във Фейсбук и каза, че всички противници на диверсификацията на газовите доставки сега протестират.

Орлов мост е блокиран от сутринта от палатков лагер, състоящ се от дузина палатки.

"Решихме се на този краен акт на гражданско неподчинение, защото вече не виждаме смисъл от правене на разходки по улиците. Ще бъдем тук, докато не си подаде оставката Бойко Борисов”, каза Ангел в разговор с репортер на Свободна Европа по-рано днес. Той смята, че заедно с останалите хора ще се опита да стои на кръстовището до оставката на кабинета, както и до оставката на главния прокурор Иван Гешев.

21-и ден: протестиращи се събраха от Ларгото до Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

В сряда антиправителствените протести преминаха с масово участие на хора в София и в по-големите български градове. Протестът на 29 юли събра десетки хиляди граждани, които излязоха по улиците с настояване за оставките на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство, както и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите в София и в други градове бяха видимо повече от предходните дни.

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG