Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканци и демократи отхвърлиха идеята на Доналд Тръмп за отлагане на изборите


Доналд Тръмп твърди, че гласуването по пощата предполага масови измами
Доналд Тръмп твърди, че гласуването по пощата предполага масови измами

Републиканци и демократи в Конгреса на САЩ бързо отхвърлиха предложението на президента Доналд Тръмп за отлагане на изборите на 3 ноември заради опасения от увеличени измами при гласуването по пощата.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл отхвърли идеята на издигнатия от партията президент, който ще се бори за втори мандат. Основните републикански фигури в Камарата на представителите, където мнозинството се държи от демократите, също се противопоставиха.

"Никога в историята на страната, по време на войни, депресии и дори по време на Гражданската война, не се е случвало да не проведем насрочени предварително национални избори. Ще намерим начин да ги проведем и на 3 ноември", каза Макконъл пред местна телевизия в Кентъки.

Републиканецът Кевин Маккарти от Камарата на представителите също каза, че изборите "трябва да се проведат", а сенаторът от същата партия Марко Рубио коментира, че се е надявал Тръмп да не е казал това. "Ще имаме избори и те ще бъдат легитимни", каза Рубио.

Демократите също реагираха бързо. Председателката на комисията за сигурността на изборите в Камарата Зоуи Лофгрен коментира пред Ройтерс, че "при никакви обстоятелства не възнамеряваме да се съобразим с непохватната и хазартна реакция на президента на кризата с коронавируса, нито да вярваме на лъжите и дезинформацията, които той разпространява".

По-късно президентът Тръмп обясни пред репортери, че не е искал отлагане, но в същото време не иска да му се налага да чака с месеци, "за да разбере, че липсват бюлетини и изборите не означават нищо. Това ще стане... Умните хора го знаят. Глупавите може да не го знаят".

Гласуването по пощата е обсъждана тема в САЩ заради пандемията от коронавирус. Някои щати искат да улеснят дистанционното гласуване, защото това ще направи изборите по-сигурни за гражданите и за членовете на комисиите.

Властите в някои щати вече обявиха, че няма да имат възможност да отворят обичайния брой секции, защото сградите - най-често училища и общински центрове - са затворени и защото много членове на секционни комисии не искат да рискуват здравето си.

Доналд Тръмп спомена за възможността за отлагане на изборите в Туитър. Президентът написа, че всеобщото гласуване по пощата ще доведе до "НАЙ-НЕТОЧНИТЕ И ИЗМАМНИ избори в историята".

"Отлагане на изборите докато хората могат да гласуват точно, сигурно и безопасно???", допълни той.

Президентът представи идеята си на фона на новината за свиване на икономиката с 33 % за второто тримесечие - най-големият спад от Голямата депресия през 30-те години на ХХ век.

Тръмп няма правомощия да отложи изборите. Датата е фиксирана в законодателството на САЩ - вторникът след първия понеделник на ноември на всеки четири години. Тази година това е 3 ноември. Промяната изисква гласуване в Конгреса.

Президентът, който се кандидатира за втори мандат, отдавна отправя обвинения към гласуването по пощата и твърди, че в резултат на пандемията измамите ще се увеличат.

Близо половината от американските щати разрешават на регистрираните избиратери да гласуват по пощата след заявка. Пет щата - Колорадо, Хавай, Орегон, Юта и Вашингтон - разчитат основно на гласуване по пощата.

Критиците на този тип гласуване твърдят, че хората може да гласуват повече от веднъж като изпратят гласа си по пощата, а след това се явят и в секцията.

Досега обаче няма доказателства за масови измами, според експерти по сигурността на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG