Връзки за достъпност

Извънредни новини

"11 години стигат!". Палатки, преговори и блокади в 23-ия ден от протеста


Двата палаткови лагера, изградени от протестиращите пред Министерски съвет и Орлов мост останаха и в петък
Двата палаткови лагера, изградени от протестиращите пред Министерски съвет и Орлов мост останаха и в петък

“11 години стигат. Време e за промяна, а не за подмяна”, беше мотото на 23-ден от гражданските протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Хората отново излязоха в петък по улиците на София и на големите градове, сред които Пловдив, Варна, Русе и Бургас.

“Няма да се спрем, докато не прогоним мутрите”, заяви на митинга в столицата един от организаторите на протестите, Велислав Минеков, който е член на т. нар. “Отровно трио”.

Пред Министерския съвет протестиращите доведоха жива пуйка. На шията си тя имаше надпис с имената на национални електронни медии. "Медиапул" пише, че асоциацията е с думи на премиера Бойко Борисов, който нарече преди време журналистите "мисирки".

Палатковите лагери в София остават

Въпреки продължилите почти целия ден в петък преговори между протестиращи и полицията за освобождаването на движението на Орлов мост и пред президентството, където в сряда вечер бяха издигнати два палаткови лагера, те останаха и в петък.

Напрежението на Орлов мост между протестиращи и преминаващи доведе до няколко инцидента, в резултат на които за 72 часа беше задържан протестиращ.

СДВР заяви, че полицията ще "повиши нивото на тона", с който коментира събитията в столицата.

В изявление пред медиите ”Отровното трио” съобщи, че се подготвя блокада на магистрала “Тракия”, както и препречване на пътища в Северна България, където трактористи се готвят да излязат с техниката си.

бТВ предаде, че полицията е осуетила опит на протестно автошествие в Стара Загора да стигне до магистралата, като е преградила пътя в близост до летището. Според “Дневник” пътят Стара Загора - Хасково, който води към автомагистрала “Тракия”, е блокиран. В автоколоната има хора от Нова Загора, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Ямбол и Хасково, опитващи се да стигнат до магистралата.

Как протестират извън София

Протестиращите във Варна започнаха деня с плаж пред сградата на общината, блокираха за кратко кръстовище и след това преминаха в шествие по централните улици в града.

Преди да потеглят по пешеходната улица в Русе, протестиращите в града се събраха пред Съдебната палата и скандираха "Оставка!" и "Мафия!". Издигнати бяха и надписи: "Оставка! Веднага!", "Безучастието подкрепя беззаконието!", съобщи БТА.

В Пловдив недоволните се събраха отново пред общината, а в Бургас протестното шествие затвори няколко ключови кръстовища.

Антиправителствените протести започнаха на 9 юли - два дни, след като Христо Иванов и активисти от “Да, България” се опитаха да стигнат до плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка “Росенец”, но бяха прогонени от охранители. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че те са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Това доведе до остра обществена реакция и същата вечер (9 юли) се проведе първият протест в София. Оттогава всяка вечер има демонстрации срещу правителството не само в столицата, но и в много градове в страната и в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG