Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Разпространението на заразата е под контрол." Без нови ограничения заради COVID-19


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

Към момента мерките, които се вземат за ограничаване на пандемията от COVID-19 на територията на страната, са напълно достатъчни и не се предвижда да се предприемат нови. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти, коментирайки ситуацията с разпространението на вируса.

Според действащите ограничения, наложена е забрана за посещение на спортни мероприятия, на закрито могат да се събират не повече от 30 души при спазване на изискванията за отстояние от метър и половина.

Препоръчително е носенето на маски на закрито на обществени места, включително в масовия транспорт, както и спазването на висока лична хигиена.

Министърът каза още, че разпространението на заразата е под контрол и няма съществен натиск върху болничната система. Изготвен е ясен план какво да се прави при увеличен натиск върху системата.

Все повече са заразените с вируса сред младите хора до 30 години, коментира още проф. Ангелов. В момента в България са констатирани 712 медици, заразени с коронавируса, което е 5.85 на сто от всички заразени. От тях 248 са лекари, 240 са медицински сестри, 11 са санитари, двама са здравни инспектори, 12 са фелдшери, каза той.

Разпространението на COVID-19 в двата дома за възрастни хора - в Русе и във Варна, вероятно е в резултат на неспазване на противоепидемичните мерки, посочи министър Ангелов.

В дома "Възраждане" в Русе има 91 положителни случая, от тях 8 са сред персонала. Възрастта на обитателите на дома, които са с положителни тестове, е 80-94 год.

В дома "Св. Георги" във Варна, който е частен, има 93 положителни случая, като 9 са сред персонала. Там ще бъде извършена проверка, тъй като, по думите на министър Ангелов, той работи "без санкцията на здравното и социалното министерство".

По-рано през деня областният управител на Варна Стоян Пасев коментира, че персоналът в „Св. Георги“ е недостатъчен, тъй като половината от работещите там са напуснали, а и има деветима заразени. Затова Областният щаб взе решение грижите за възрастните хора в дома да бъдат поети от медицински персонал от града, съобщи БНТ.

Доброволци от Червения кръст в Русе пък ще помагат на персонала в дома за възрастни хора „Възраждане“.На доброволците ще бъде направен PCR тест и при отрицателен резултат ще се включат в грижите в дома. Те ще работят с хората, които са с отрицателни тестове, ще помагат за дезинфекция, при пазаруване и сервиране на храна, информира още БНТ.

Според данните за разпространението на коронавируса у нас на Единния информационен портал на здравното министерство към вторник починалите през последното денонощия заради COVID-19 са 16.

Официално потвърдените случаи на излекувани са повече от тези на новозаразените - съответно 264 спрямо 204 при направени 4137 теста за 24 часа. Така общият брой на потвърдените пациенти с коронавирус достигна 12 159 души, от които 5071 са активни. Хората в болница са 823, от които 43 са в интензивни отделения или клиники.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG