Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият испански крал Хуан Карлос замина в изгнание след серия корупционни скандали


Хуан Карлос се отказа от престола си през 2014 г. в полза на сина си Филип IV
Хуан Карлос се отказа от престола си през 2014 г. в полза на сина си Филип IV

Бившият крал на Испания Хуан Карлос Първи, който се отказа от престола през 2014 г. в полза на сина си Филип IV, взе решение да напусне страната, предадоха световните агенции.

Целта му е да запази действащия крал и монархическата институция от скандалите, които ги преследват в последно време. За решението на Хуан Карлос да се оттегли в доброволно изгнание съобщи синът му.

Текстът на писмото на бившия монарх до крал Филип беше публикуван на сайта на кралското семейство. В съобщението от кралската канцелария не се казва в коя страна и кога се оттегля Хуан Карлос. Отбелязва се само, че решението му е добре обмислено.

Според вестник Ел Мундо бившият крал вече е напуснал Испания. Отпътуването на Хуан Карлос става на фона на антикорупионните разследвания срещу него както в Испания, така и в Швейцария.

Подозренията срещу бившия крал

Според Асошиейтед прес по-рано през годината Върховният съд на Испания е започнал разследване срещу бившия монарх. Той е заподозрян, че през 2008 г. е получил около 76 млн. евро (според други данни – около 100 млн. долара) от покойния крал на Саудитска Арабия Абдула. Парите са били преведени на "предполагаемата сметка" на Хуан Карлос, открита на името на панамски фонд в Швейцария.

Прокуратурата изяснява дали тези пари са свързани с договора за изграждането на високоскоростна жп линия между Мека и Медина, който през 2011 г. бе сключен с испански компании.

Испанският кралски двор официално опроверга съмненията, че сегашният крал е знаел за предполагаемите финансови машинации. Самият Филип IV преди време отказа да наследи състоянието на баща си и отмени държавната издръжка, която се полага на бившия монарх (около 228 хиляди долара годишно).

През пролетта на тази година прокуратурата в Швейцария започна свое разследване за 65 млн. евро, които бившият монарх е превел на своята приятелка Корина Сайн-Витгенщайн.

Историята на Хуан Карлос

Хуан Карлос Първи от династията на Бурбоните прекара на испанския престол 39 години. Той се закле като крал два дни след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г. През 2014 г., на 76-годишна възраст, той се оттегли в полза на сина си Филип.

Според испанската конституция от 1978 г. кралят има повече правомощия от останалите европейски конституционни монарси. Той е главнокомандващ на въоръжените сили на Испания и има известни права да влияе на политическия живот на страната.

При качването си на престола Хуан Карлос обяви курс към изграждане на демократично общество в Испания и обеща да бъде "крал на всички испанци". През 1981 г. лично предотврати опит за държавен преврат от страна на военните, правейки телевизионно обръщение в подкрепа на законността и демократично избраното правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG