Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джузепе, който завърши университет на 96 години


96-годишният Джузепе Патерно е най-възрастният студент в Италия
96-годишният Джузепе Патерно е най-възрастният студент в Италия

Какъв човек си представяте, когато чуете "студент"? Вероятно някой, който току-що е завършил училище, свеж, готов за подвизи. Някой, който тепърва ще се впусне в живота. Някой, който ходи на лекции с лаптоп или таблет.

Не такъв обаче е италианецът Джузепе Патерно. Той е на 96 години. И е един от най-възрастните абсолвенти в света. Джузепе наскоро завършва следването си по история и философия в университета в Палермо.

Той е дядо, ветеран от Втората световна война, бивш работник в железниците, а вече и завършил студент. Въпреки че е ученолюбив и много обича да чете, така и не успява да завърши висше образование. Винаги го е искал, но родителите му нямат възможност да плащат за образованието му.

"Бяхме голямо и бедно семейство", казва Джузепе пред "Гардиън".

Той е най-голямото от 11 деца. Започва да работи още като дете, като помага на баща си в пивоварна в Палермо. Когато през 1943 г. съюзническите сили нахлуват в Сицилия, Патерно работи като телеграфист за италианската армия в Трапани. След войната започва работа в железниците. Не му харесва, но има семейство, което се нуждае от неговата подкрепа.

На 31 г. завършва вечерно училище и се сдобива с диплома за средно образование, но мечтата му да следва в университет остава все така далечна.

Когато навършва 90 г. Джузепе решава, че е време да се сдобие с диплома.

"Казах си "сега или никога" и през 2017 г. реших да започна. Разбрах, че е малко късно да взема 3-годишна степен, но си казах "нека да видим дали мога да го направя". Не бях сигурен, когато взех решението, защото не познавах средата, не знаех как ще се отнасат преподавателите с толкова възрастен човек", казва Патерно пред "Ройтерс".

Джузепе полага изпит онлайн
Джузепе полага изпит онлайн

Той работи на своята древна пишеща машина. Заради пандемията от COVID-19 се налага бързо да влезе в час с новите технологии. Синът му Нини Патерно му предлага да отложи изпитите си за есента, но Джузепе отказва заради напредналата си възраст.

Дипломира се с почести на 31 юли и става най-възрастният абсолвент в Италия. Казва, че това е бил един от най-щастливите моменти в живота му. "Единствено исках жена ми да е тук, за да ме види. Тя почина пред 14 години", споделя Патерно.

"Моят план за бъдещето е да се отдам на писане. Искам да прегледам отново всички текстове, които не съм имал възможността да изследвам подробно. Това е моята цел", казва Джузепе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG