Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бой, викове и хвърлени телефони. Какво свършиха маскираните мъже на конференцията на ГЕРБ


Мъжът с черната маска секунда преди за втори път да избие телефона от ръцете на Полина Паунова
Мъжът с черната маска секунда преди за втори път да избие телефона от ръцете на Полина Паунова

Няколко хиляди симпатизанти на ГЕРБ започват да прииждат от сутринта в сряда в "София Тех Парк" на бул. "Цариградско шосе" в столицата, където е организирана Национална конференция на управляващата партия. Те са дошли, за да чуят решението на премиера Бойко Борисов дали ще остане на поста си или правителството ще изпълни искането на протестиращите в последните четири седмици да подаде оставка.

Минути преди началото на събитието в 12.00 часа вниманието на хората около входа на парка обаче е привлечено от десетина млади мъже с предпазни маски и цивилни дрехи. Те идват от огражденията, зад които са симпатизантите на ГЕРБ и влизат в сблъсък с няколко протестиращи.

Там се оказва и журналистката от Свободна Европа Полина Паунова, която прави опит да заснеме случващото се, но в този момент един от маскираните избива телефона от ръцете ѝ. Десетина минути по-късно, вече зад огражденията, сред симпатизантите на ГЕРБ тя разпознава същите момчета, някои от които имат върху ризите си стикери като участници в конференцията. На въпроса на Паунова защо са провокирали физическа конфронтация с протестиращи, те крият лицата си и отново избиват телефона ѝ.

Видео от форума на ГЕРБ в "София ТЕХ Парк", заснето на 5 Август 2020
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:16 0:00

Малко по-късно на мястото идва колежката ѝ Генка Шикерова и заедно правят трети опит да заснемат агресивните мъже. Мъж с тъмна камуфлажна тениска, черна бейзболна шапка и черна маска атакува Паунова, взимайки телефона и хвърляйки го настрани. През това време Шикерова го снима, което предизвиква агресия и срещу нея. Въпреки виковете ѝ за помощ към охраната, никой не се намесва.

В крайна сметка мъжът е отстранен от служителка на Националната служба за охрана (НСО), която го отпраща с ръка. Държавните гардове нямат ангажимент към опазването на реда по време на събитието, но присъстват там, за да охраняват председателя на парламента Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

Ситуацията провокира намесата на възрастен мъж със стикер от конференцията, който нарече Паунова "боклук", обяснявайки, че е видял как три пъти хвърлят телефона ѝ, което означава, че присъствието ѝ на събитието не е желано. Той обаче не поиска обяснение от агресивните младежи.

Веднага след това двете репортерки от Свободна Европа приближават сцената, за да влязат в зоната, определена за журналисти. В този момент Паунова разпознава няколко от атакувалите я маскирани мъже, които изхвърлят протестиращ, предаден им от пресаташето на парламентарната група на ГЕРБ Никола Николов. Той е част от екипа, организиращ цялата конференция.

"Нямам никаква връзка с тези хора. Аз изведох човека, който предупредихме три пъти да не провокира – този, който викаше към сцената", обясни няколко часа по-късно по телефона Николов пред Свободна Европа.

По думите му той е помислил маскираните мъже за служители на охранителната фирма "Боду СОД", наета за конференцията от "София Тех Парк". Те обаче не носят светлоотразителни жилетки с надпис "Security", с каквито са облечени официалните охранители на събитието. Хора с такива жилетки се забелязват основно в периферията на поляната със сцената. Никой от тях обаче не се намесва в конфликтните ситуации.

"Няма да го набием, има охрана." Насилие по време на партийно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

"Аз не съм въдворител и охранител, нито отговарям за охраната на събитието. Моята единствена роля беше, че аз го видях как вика, отидох при него, предупредих го три пъти, даже мисля, че камерите на журналистите снимат: "Г-не, моля ви се, не викайте! Г-не, моля Ви, ако още веднъж се провикнете, ще Ви помолим да напуснете събитието, което е организирано от нас." Той продължи да крещи, хванах го под ръката... Нито съм го бил, нито съм го блъскал", добави Николов, уточнявайки, че е оставил протестиращия мъж на маскираните, защото те са дошли към него: "Те тръгват към мене и вървят към него. Нито ги знам, не съм им го предал – аз го пуснах нататък. Това те какви са, откъде са дошли, аз нямам идея. Там трябваше да бъде ситуирана охраната от "Боду СОД"."

Междувременно пресцентърът на ГЕРБ разпространи официална позиция по случая, разграничавайки се от "действията на група провокатори, които предизвикаха сблъсъци на Националната конференция на партията".

Премиерът Бойко Борисов пристига на конференцията, придружаван от Севделина Арнаудова
Премиерът Бойко Борисов пристига на конференцията, придружаван от Севделина Арнаудова

"Членовете и симпатизантите на ГЕРБ през цялото време демонстрираха мирните си намерения и не провокираха агресия. За съжаление, платени провокатори пробиха охраната на форума и влязоха в пререкания както с членовете на ГЕРБ, така и с протестиращите граждани. Бяха нападнати протестиращи, членове на ГЕРБ и журналисти. Настояваме разследващите органи да разкрият всички факти и обстоятелства около днешните сблъсъци и виновните да понесат отговорност", гласи още позицията на управляващата партия.

Досегашният ръководител на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова добави пред Свободна Европа, че обект на нападение са били и нейни колеги, от които са били откраднати стикери, осигуряващи достъп до събитието. От ГЕРБ твърдят, че сред потърпевшите от действията на въпросните провокатори е била и пиарката на земеделското министерство Ася Попова. Самата Попова заяви, че ще предостави кадри от нападението на Свободна Европа, но до приключване на редакционния ден, такива не бяха предоставени.

Полицаи, повикани в района на "София Тех Парк", за да възстановят движението на колите
Полицаи, повикани в района на "София Тех Парк", за да възстановят движението на колите

Въпреки посегателствата срещу протестиращи, журналисти и служител на ведомствен пресцентър и твърденията за кражба на стикери, полицаи така и не влизат в зоната на конфенренцията. Униформени обаче се появиха на територията на "София Тех Парк" заради нахлуването на протестиращи.

"Това е политическо мероприятие. Ние идваме по сигнал. Има охранителна фирма, която е ангажирана с охраната на събитието", заяви пред Свободна Европа зам.-началникът на "Охранителна полиция" в СДВР Тони Тодоров. По думите му полицията е повикана след нахлуването на протестиращи в "София Тех Парк", които междувременно блокираха за кратко и движението в района на зала "Арена Армеец".

Част от дошлите за конференцията на ГЕРБ младежи
Част от дошлите за конференцията на ГЕРБ младежи

Свободна Европа изпрати на охранителната фирма "Боду СОД" въпроси, свързани със самоличността на маскираните мъже и дали те са нейни служители, но отговори на последваха. Домакините на партийната конференция от "София Тех Парк" пък излязоха с официална позиция, в която заявяват, че нападателите на Полина Паунова не са били част от охраната на събитието. Като доказателство в тази посока оттам посочиха факта, че мъжът, отнел на няколко пъти телефона на журналистката, не носи светлоотразителна жилетка с надпис "Security".

Потърсени с уточняващия въпрос защо никой от обозначените с такива жилетки охранители не се е намесил при нападението над Паунова и Шикерова, Вангелина Михайлова от "София Тех Парк" заяви, че става въпрос за "лошо стечение на обстоятелствата". По думите ѝ събитието е било охранявано от общо 60 души. В момента СДВР води разследване по случая, но засега няма нито един задържан.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG