Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е работа на прокуратурата. Свободна Европа отхвърля публичните опити за очерняне


Централата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в Прага
Централата на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) в Прага

Комисията за журналистическа етика и ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) отхвърлиха опита на Прокуратурата на Република България да опетни работата на журналистите от българската служба на радиото, работеща под името Свободна Европа. Повод за позициите е публикувана на официалния сайт на държавното обвинение "Позиция на Дирекция "Публична комуникация“ във връзка с нарушаване на професионалните стандарти за обективна и етична журналистика".

Текстът е провокиран от публикацията на Свободна Европа от 8 юли 2020 г. "Първо, не е ябълка и второ, не е гнила." Кой проверява записван ли е тайно Бойко Борисов" с автор Борис Митов. Статията информира за факта, че прокурор Боряна Бецова е един от тримата прокурори, които проверяват изтеклите аудио записи с глас, който напомня този на премиера Бойко Борисов. Журналистът Борис Митов информира и за предишни случаи, по които е работила Бецова, както и за резултата от тях.

В позицията, която е публикувана на сайта на Прокуратурата на Република България, се твърди, че "съдържанието на материала е в противоречие с професионалните стандарти за обективна и етична журналистика”. Наред с обвиненията в тенденциозност, манипулации и внушения, текстът на сайта на прокуратурата твърди, че "в публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията".

Вътрешна проверка на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) установи, че това не отговаря на истината.

Всички факти в статията са проверими, а текстът е информативен и не предлага оценки и лични мнения. Свободна Европа е потърсила позицията на прокурор Бецова преди публикуването на статията, но тя е отказала да коментира.

Чия работа е журналистическата етика

В декларацията си Комисията за журналистическа етика "намира за нужно да подчертае, че е единственият орган, упълномощен да се произнася относно нарушения на Етичния кодекс на българските медии".

Председателката на комисията проф. Нели Огнянова напомни, че това е недържавен независим орган, който е формиран от професионалната общност.

"Прокуратурата е държавен орган, субект на държавната наказателна репресия. Тя не е орган на професионално саморегулиране и няма правомощия на територията на журналистическата етика", коментира тя.

Ръководството на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) отхвърли обвиненията, публикувани на сайта на прокуратурата, като ги нарече "безпочвени".

"Това твърдение е не само безпочвено, но и видимо надхвърля границите на правомощията на прокуратурата."
Дейзи Синделар, RFE/RL

"РСЕ/РС се противопоставя на този опит от Прокуратурата на Република България публично да очерни нашата работа. Това твърдение е не само безпочвено, но и видимо надхвърля границите на правомощията на прокуратурата. РСЕ/РС стои зад работата на своите журналисти в България и се придържа в своите разследвания към най-високите професионални стандарти", заяви изпълняващата длъжността президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Дейзи Синделар.

Текстът от сайта на прокуратурата беше публикуван в своята цялост от редица медии, някои от които са пряко контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, а други често публикуват същото съдържание. Редакцията на Свободна Европа не беше потърсена от тези издания нито веднъж преди или след публикуването на текста, засягащ работата на нейните журналисти.

Проверка на фактите

В текста, публикуван на сайта на прокуратурата, има конкретни твърдения. Вярваме, че нашите читатели заслужават да ги проверим едно по едно.

"Позицията" твърди, че "авторът проявява тенденциозен интерес спрямо един от тримата наблюдаващи прокурори" без да информира, че "решенията по случая се взимат и от тримата магистрати".

Свободна Европа отправи конкретни въпроси за имената на работещите по случая прокурори и до говорителя на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева, и до Дирекция "Публична комуникация” към Прокуратурата на Република България. Единственият отговор беше, че проверката се извършва от трима прокурори - без техните имена.

В статията не са посочени данни за други преписки и разследвания, по които е работила Боряна Бецова, извън публично известните, защото самото държавно обвинение отказва да предоставя подобна информация. Такива справки са искани през последните години от редица медии и граждански организации, включително и по отношение на главния прокурор Иван Гешев и депутата от ДПС Делян Пеевски за работата му като следовател. Прокуратурата отказва такава информация.

По отношение на случая с бившия министър на инвестиционното проектиране (2013-2014) Иван Данов, дирекция "Публична комуникация" на прокуратурата твърди, че Свободна Европа невярно е посочила, че водената от Бецова преписка срещу него е прекратена поради изтекла давност.

Всъщност в статията пише, че прокурор Бецова отказва да образува разследване, а този отказ е обжалван от подалия сигнала по случая главен редактор на разследващия сайт "Биволъ" Атанас Чобанов. Едва при разглеждането на неговата жалба от Софийската апелативна прокуратура колегите на Бецова установяват данни за извършено престъпление, но тогава вече давността действително е изтекла и дело не е образувано по тази причина.

"Абсурдно е, че прокуратурата не чете собствените си постановления и тиражира неистини."
Атанас Чобанов, "Биволъ"

"Абсурдно е, че прокуратурата не чете собствените си постановления и тиражира неистини. В прокурорско постановление от 2015 г. пише за обосновани данни, че Данов е извършил престъпление. Същото потвърди и френски съд по делото за клевета, което Данов заведе срещу мен и телевизията M6, и което той безславно загуби преди две години", коментира пред Свободна Европа Атанас Чобанов.

"Позицията" твърди още, че в статията на Свободна Европа е отправено "невярно внушение", че Боряна Бецова е върховен прокурор. В статията обаче пише, че Бецова има ранг на върховен прокурор, а не пише, че е назначена на работа там.

Този факт се установява от решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 15 юни 2016 г. В кратък стенографски протокол № 6 от това заседание, публикуван на официалния сайт на ВСС, се казва, че Бецова е повишена "на място в по-горен ранг "прокурор във ВКП и ВАП", с месечно трудово възнаграждение, съгласно Таблица 1 на ВСС, считано от датата на вземане на решението".

Позицията на сайта на прокуратурата завършва с констатация, че "с публикацията е допуснато нарушение на Етичния кодекс на българските медии, тъй като липсва ясно разграничаване на фактите от коментарите и предположенията”.

Това не е работа на прокуратурата, заяви Комисията за журналистическа етика. Председателката проф. Нели Огнянова припомни, че преди време друг държавен орган, Комисията за финансов надзор, се опита да наложи санкции, като приложи Етичния кодекс на българските медии по въпроса за тайната на източниците (става дума за "Икономедия" - б.р.).

"По този повод Административният съд – София посочи: "Прокурорът трудно може да се разглежда като обективна и безпристрастна фигура, каквато е необходима, за да направи необходимата оценка и претегляне на различните конкуриращи се интереси и на рисковете, свързани с прилагането на Етичния кодекс", коментира пред Свободна Европа проф. Огнянова.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG