Връзки за достъпност

Извънредни новини

Координирано, планирано, в 4:30 сутринта. МВР премахна палатковите лагери и задържа протестиращи


Разрушеният лагер на протестиращите пред Софийския университет
Разрушеният лагер на протестиращите пред Софийския университет
"Лични карти, лични карти". Среднощното разчистване на Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Полицията разруши рано тази сутрин трите палаткови лагери на протестиращите в центъра на София.

Около 4,30 часа маскирани полицаи са влезли в лагерите на Орлов мост, пред Софийския университет и пред президентството и са разчистили палатките от пътното платно. Част от съоръженията са преместени на тротоарите, но повечето са натоварени на камион, пристигнал заедно с полицаите.

БТА уточнява, че платките, разположени до сградата на президентството, са преместени на близкия тротоар. А пред Софийския университет, където протестират от гражданската инициатива "Системата ни убива" - на тротоара пред Ректората. Полицията не допуска протестиращите на пътното платно.

Остатъците от палатковия лагер пред президентството на фона на сградата на Министерски съвет
Остатъците от палатковия лагер пред президентството на фона на сградата на Министерски съвет

Неустановен брой от протестиращите, които са се намирали в лагерите са отведени от полицията. БТА информира, че 12 души са арестувани.

Осем от тях не са се подчинили на полицейско разпореждане - съставят им актове, трима са отведени за установяване на самоличността, защото са били без лични карти.

До обед задържаните бяха освободени. БНР съобщи, че лагерът на майките с увреждания от Софийския университет е бил преместен пред президентството от тях самите, а микробусът им, който се намираше на платното на бул. “Васил Левски” е освободен от наказателен паркин, където е бил откаран от полицията през нощта.

МВР съобщи, че са получили "стотици жалби" срещу трите блокади, които спряха движението на ключови кръстовища. Под една от тях е имало "над 420 подписа".

Решението да бъдат премахнати палатките на трите кръстовища в София било взето вчера от временния оперативен щаб в СДВР. Така в 4.30 ч. сутринта униформени чрез високоговорители разпоредили на протестиращите да напуснат платното. Само един човек на Орлов мост е бил изведен насила от полицаи.

От полицията имат опасения, че ако блокадите бяха останали, рискът от ескалация на напрежението щял да се увеличи. Повече подобни блокади няма да бъдат допускани.

Движението на Орлов мост е възстановено. Полицейското присъствие в района остава
Движението на Орлов мост е възстановено. Полицейското присъствие в района остава

Лидерът на НФСБ, част от управляващата коалиция, Валери Симеонов заяви пред Нова телевизия, че решението за разрушаването на лагерите е взето на Коалиционния съвет в четвъртък. След него пак той информира, че правителството на Бойко Борисов ще изкара до край мандата си.

Симеонов не уточни чия е била идеята за разчистването на завзетите от протестиращите кръстовища.

"На Коалиционния съвет един час обсъждахме въпроса. Стигнахме до извода, че полицията трябва да се намеси. Ако оставим нещата така, то можеше да се стигне до малка гражданска война", заяви Симеонов.

Съобщава се, че сред тях е и един от инициаторите на протестите от т.нар. Отровно трио - Арман Бабикян. Мая Манолова, цитирана от бТВ каза, че е задържан и гражданският активист Манол Глишев. Самият Глишев съобщи във Фейсбук, че го отвеждат към Първо районно полицейско управление. Задържан е и Пламен Даракчиев. Протестиращи твърдят, че полицаите са прибрали документите им за самоличност.

Бабикян, който беше освободен около 7,30 часа, заяви пред БНР, че протестът ще продължи:

“Ние всички отново ще направим лагери. Твърдят, че бил нарушен Законът за движение по пътищата, а аз твърдя, че е нарушена Конституцията. Ще се наложи юристите в МВР и, надявам се, онзи титаничен експерт в Министерството на правосъдието да вземат решение кое от двете е по-важно в България".

Във видеообръщение във Фейсбук “Отровното трио” призова за масови протести тази вечер.

БНР съобщи, че по подобен начин полицията е премахнала палатковите лагери в Пловдив и Варна, както и пътят Стара Загора и Хасково в близост до изхода за магистрала “Тракия”.

В Пловдив актове за нарушения са съставени на 30 протестиращи, във Варна - на двама.

От МВР потвърдиха, че става дума за полицейска операция за възстановяване на обществения ред и припомниха, че МВР уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната, съобщава вътрешното министерство.

От ведомството призоваха както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

Разрушаването на палатковите лагери става на 30-ия ден от началото на протеста, който започна на 9 юли. Тогава в София стотици хора излязоха, след като на активисти на “Демократична България” не беше разрешено да стигнат до плажа в близост до резиденцията на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка “Росенец”, а прокуратурата обискира офиси в президентството и задържа двама съветници на държавния глава.

"Няма да го набием, има охрана." Насилие по време на партийно събрание
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG