Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Защита от Китайската комунистическа партия". Тръмп с нови санкции срещу собствениците на TikTok и WeChat


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп подписа в четвъртък укази, с които забранява транзакции към китайските собственици на мобилните приложения за видео споделяне TikTok и за съобщения WeChat. Указите, които влизат в сила след 45 дни, идват след като миналата седмица Тръмп заяви, че ще забрани популярната видеоплатформа на територията на страната, тъй като тя събира нерегламентирано лични данни на абонатите си.

В указите си президентът посочва, че приложението TikTok може да бъде използвано за дезинформационни кампании, които да облагодетелстват Китайската комунистическа партия, а WeChat събира лични данни, които могат да се използват срещу американските граждани.

Пекин заяви в петък, че компаниите спазват законите и разпоредбите на САЩ и предупреди, че Съединените щати ще трябва да „понесат последствията“ от своите действия.

„САЩ използват националната сигурност като извинение и използват държавната власт за потискане на неамериканските фирми. Това е хегемонична практика", заяви говорителят на външното министерство в Пекин Ван Венбин.

Преди президентските укази в четвъртък Сенатът на САЩ единодушно одобри законопроект, забраняващ на федералните служители да използват TikTok на служебни устройства. Законопроектът се нуждае от одобрението на президента, за да стане закон. Служител на Белия дом обаче заяви, че „ние подкрепяме намерението на Конгреса да защити устройствата, собственост на правителството, срещу рисковете за неприкосновеността на личния живот и сигурността, създавани от някои приложения на трети страни.“

Президентските укази на практика поставят срок до 15 септември на компанията ByteDance, която притежава TikTok, да продаде своите операции в Съединените щати. Ройтерс съобщи в неделя, че Тръмп е предоставил срок на Microsoft Corp от 45 дни, за да завърши покупката на американските операции на TikTok. Собствениците на платформата я оценяват на над 50 млрд. долара.

Забраната за транзакции в САЩ със собственика на WeChat - Tencent, една от най-големите компании в света, предвещава по-нататъшно разкъсване на дългогодишните връзки между технологичните индустрии в САЩ и Китай и глобалния характер на интернет, пише Ройтерс.

Приложението WeChat е изтеглено само 19 милиона пъти в Съединените щати, но се използва повсеместно в Китай като средство за услуги, игри и плащания, както и като обща платформа за комуникация между частни лица и компании извън Китай.

До момента притесненията на Вашингтон относно технологичната индустрия в Китай бяха съсредоточени главно върху доставчика на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies Co, пише Ройтерс. Tencent обаче е най-голямата цел досега. Това е втората най-скъпа компания в Азия след Alibaba Group Holding Ltd с пазарна капитализация от 686 милиарда долара. Тencent и е сред най-големите световни компании за социални медии и видео игри. Тя отвори студио за разработване на игри в Калифорния в началото на лятото и притежава миноритарни дялове в множество фирми за игри и интернет по целия свят, включително в американския оператор на приложения за съобщения Snap Inc.

След съобщението за президентските укази акциите на Tencent паднаха с до 10,1%, преди част от загубите да бъдат възстановени част в следобедната търговия на азиатските борси. Началото на търговията на европейските борси показва същата тенденция.

Съгласно китайския закон от 2017 г., китайските компаниите имат задължение да подкрепят и сътрудничат на националното разузнаване на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG