Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без ТикТок в САЩ? Вашингтон готви санкции и забрани за китайски софтуерни компании


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео за пореден път говори за нарушените човешки права на уйгурите в китайската провинция Синцзян
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео за пореден път говори за нарушените човешки права на уйгурите в китайската провинция Синцзян

САЩ съвсем скоро ще предприемат действия срещу китайски софтуерни компании. Това обяви държавният секретар Майк Помпео и също предупреди Пекин, че потенциална търговска сделка с Иран ще внесе дестабилизация в района на Близкия Изток.

По думи на държавния секретар американските компании все по-ясно припознават проблема с нарушените човешки права в китайската провинция Синцзян.

“Не мисля, че компаниите, сред които има и американски брандове, искат да бъдат свързвани с това, което се случва там”, заяви Помпео в интервю за Fox News.

Той обясни, че санкционираната на 31 юли от Финансовия департамент компания Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC) е имала “сериозни връзки” със западни бизнеси. Самата компания е свързана с производство на памук. Санкциите са свързани със замразяването на всички сметки на компанията и свързаните с нея лица в САЩ, както и забрана на местните компании да правят бизнес с XPCC.

Държавният секретар също така обвини Китай в извършването на “ужасни, ужасни неща” срещу уйгурите, живеещи в Синцзян.

“Мисля, че по целия свят за ужасно много време не разпознавахме заплахите срещу свободата, авторитарната природа на режима, оставяйки нещата да продължават, когато не трябваше да го правим”, каза още Помпео по отношение на Китай.

Очакваните нови санкции ще бъдат насочени срещу софтуерните компании, които предават данните си директно до китайското правителство. По думи на Помпео техните действия представляват риск за националната сигурност на САЩ.

В петък президентът Доналд Тръмп каза, че в най-кратки срокове ще издаде заповед, с която популярната социална мрежа ТикТок да бъде забранена в САЩ. Тази закана стана причина за преустановяването на преговорите за закупуване на американското подразделение на ТикТок от страна на “Майкрософт”. ТикТок е собственост на китайската компания “БайтДенс” (ByteDance).

В неделя амирканският технологичен гигант излезе с официално съобщение за ситуацията. От там заявяват, че ще се стараят да завършат преговорите за придобиване до 15 септември, като паралелно с това ще бъде поддържан и диалог с Белия дом. “Майкрософт” заявява, че структурата на социалната мрежа ще бъде запазена, но към нея ще бъде добавена система за сигурност и защита на данните "от световна класа". От компанията уверяват, че данните на потребителите ще бъдат пазени само в САЩ, а тези, които се помещават на сървъри извън страната, ще бъдат изтрити.

Относно подготвяната търговска сделка между Иран и Китай, държавният секретар подчерта, че спрямо Пекин ще бъдат наложени същите санкции, предвидени за всички държави и компании, които извършват сделки с Техеран.

“Смятам, че държавите в Близкия Изток би трябвало да видят ситуацията такава, каквато е. Влизането на Китай в Иран ще доведе до дестабилизация в региона”, каза още той.

От встъпването във власт на Доналд Тръмп в Белия дом напрежението между САЩ и Китай постоянно расте. В продължение на повече от година двете супер сили си разменяха редица икономически санкции, които повлияха на икономиката в цял свят.

След началото на пандемията от COVID-19 проблемите се изостриха още повече, след като Вашингтон обвини Пекин в глобалното разпространение на вируса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG