Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Затваряни и измъчвани". Уйгури изгнаници съдят Китай за престъпления срещу човечеството


Внасянето на документите от представители на две уйгурски групи от активисти е първият опит за използване на механизми на международното право по обвиненията срещу Китай за нарушения на човешките права в област Синцзян
Внасянето на документите от представители на две уйгурски групи от активисти е първият опит за използване на механизми на международното право по обвиненията срещу Китай за нарушения на човешките права в област Синцзян

Група изгнаници от уйгурски произход внесоха доказателства в Международния наказателен съд (ICC) и поискаха разследване на висши представители на властта в Китай, сред които и Си Дзинпин, за извършен геноцид и престъпления срещу човечеството.

Внасянето на документите от представители на две уйгурски групи от активисти е първият опит за използване на механизмите на международното право по обвиненията срещу Китай за нарушения на човешките права в област Синцзян.

В жалбата от страна на „източното правителство на Туркистан в изгнание“ и „източното туркистанско подбудително движение“ се твърди, че уйгури са били незаконно депортирани от Таджикистан и Камбоджа в Синцзян.

Изгнаниците твърдят, че в китайската провинция те са били затваряни, измъчвани, заставяни да полагат принудителен труд. Сред обвиненията присъстват и такива за насилствена стерилизаци.

Според адвокатите на уйгурските организации, съдът има юрисдикция по случая, въпреки, че Китай не го признава. Част от престъпленията са се извършвали на териториите на Камбоджа и Таджикистан, които са сред държавите приели статута на Международния съд.

Юристите се позовават на подобен случай на престъпление срещу рохинга, извършено в Мианмар, които не признават ICC. Този случай е разгледан и по него има произнесено решение, тъй като част нарушения са се извършвали и в Бангладеш, където признават решенията на международния орган.

Сред доказателствата са представени свидетелски показания, сателитни снимки, изтекли правителствени заповеди, свързани с масови арести на уйгурите в Синцзян. Защитата иска разследване на престъпленията, извършени още и срещу казаци, киргизи и други туркменски народи. Те обвиняват китайските власти и лидера Си Дзинпин в планирането и разпореждането на действията спрямо етническите малцинства.

В провинция Синцзян в последните години се появиха редица „Центрове за професионално обучение“. Няколко международни разследвания обаче свързват тази провинция и с масови арести и преследвания на уйгури, казахи и други етнически групи.

Според правозащитници в региона съществуват десетките лагери за политическо превъзпитание. Там през последните години са задържани почти един милион души – уйгури, казахи, киргизи и други. Бивши затворници свидетелстват, че са били измъчвани.

Преди седмица САЩ иззеха китайски продукти, които може да са произведени с принудителен труд.

Преди месец президентът Доналд Тръмп подписа „Закон за човешките права на уйгурите“, който позволи допълнителното налагане на санкции, както и увеличаването на правомощията на американските агенции за разследване на случващото се в Синзцян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG