Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нещо като Нобелова награда". Даниела и Кристиан и тяхната игра на годината


Даниела и Кристиан Щьор със своята игра "Pictures"

Бордовите игри са страст, на която човек може да се отдаде напълно за часове. Почитателите на този тип развлечения се впускат в най-различни приключения и търсят нови, и нови. Събират се в клубове, където има и други като тях. В България, макар и доста популярно, това занимание си остава бутиково. В Германия обаче дори си имат награда "Игра на годината".

Даниела и Кристиан Щьор са семейство с две деца. Тя е 39-годишна възпитателка, а той 46-годишен програмист. Двамата се срещат в Интернет и по-точно в християнски портал за запознанства. По това време Кристиан живее в провинция Хесен и решава да се премести при Даниела. Сега двамата живеят заедно в долината на река Ремс. Тя свири на китара, а той е треньор на младежкия отбор по футбол. Двамата организират и следобеди с бордови игри.

Семейство Щьор са много горди и щастливи. "Това е най-голямото отличие в игровия бранш", казва Кристиан пред "Зюддойче цайтунг". "Малко като Нобелова награда", допълва Даниела.

Играта, с която са спечелили се казва "Pictures". В нея целта е конкретни картини да бъдат обяснени абстрактно. Кристиан разказва, че всеки играч има задачата да обясни снимките така, че да бъдат разпознати от партньорите му, като за целта използва пръчици, шнурчета, цветни кубчета и камъни.

Идеята за шнурчетата им идва от игра, която подаряват на 3-годишния си син. След това измислят и допълнителни елементи, с които да стане по-интересно. Даниела е любител фотограф и затова са имали доста голям избор от снимки, които могат да се включат в играта.

Това не е първата игра, която издават. Предишната обаче далеч не е толкова успешна. Даниела споделя, че имат още много идеи, които са готови да осъществят.

Любимата "Игра на годината" на Кристиан е "Заселниците на Катан" и казва, че я е играл непрестанно в продължение на 10 години. "Не мога да повярвам, че спечелихме титлата", казва той.

Наградата "Игра на годината" е основана още през 1979 г. от едноименно сдружение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG