Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп подписа укази, облекчаващи икономическите щети от COVID-19


Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа четири указа, насочени към облекчаване на икономическите последици от пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс.

Той изпълни заканата си да действа еднолично, ако Конгресът не одобри законопроекта за стимулиране на икономиката Един от указите е за осигуряване на повече помощи за безработни, а друг предвижда облекчения върху изплащането на студентски заеми. Трети е за ограничения за прогонване от жилище при неплащане на наем. Четвъртият отменя някои данъци върху заплатите.

Тръмп посочи, че обявява данъчна ваканция за данъците върху заплатите за американци, които получават по-малко от 100 000 долара годишно. Той каза още, че указите ще действат или от първи септември, или със задна дата – от първи август до края на годината. САЩ е страната с най-много заразени с коронавирус – над 5 млн., и най-много жертви – 165 хиляди души.

Изплащането на увеличени помощи при безработица на стойност над 600 хил. долара изтече миналия месец. Приключи срокът и на мораториума върху принудителното освобождаване на жилище. И двете мерки бяха част от икономически стимули на стойност близо трилион долара, одобрени от Конгреса по-рано тази година.

Ходът на президента на САЩ предизвика веднага критики от страна на демокартите. “Доналд Тръмп се опитва да отвлече вниманието от неуспеха си да удължи федералния стимул от 600 долара за 30 милиона безработни работници чрез издаване на незаконни изпълнителни заповеди“, заяви сенатор Рон Уайдън, цитиран от Ройтерс.

Световните агенции отбелязват, че реалният ефект от новите указани, издадени от американския президент, е под въпрос, тъй като възможностите на Белия дом да действа без одобрението на конгреса са ограничени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG