Връзки за достъпност

Извънредни новини

Курортите са изоставени от чужденци и от българи. Нощувките за юни намаляват с 88%


Спадът на нощувките в хотелите през юни е 88%, а на печалбите от тях - 89%
Спадът на нощувките в хотелите през юни е 88%, а на печалбите от тях - 89%

С 87,7% е спаднал броят на нощувките в хотелите, мотелите, къмпингите и хижите през юни в сравнение данните за същия месец миналата година. Това съобщи Националният статистически институт в понеделник.

Заедно с това приходите от туризма са намалели с 89%.

Най-голям е сривът при хотелите с 4 и 5 звезди, където отливът на туристи е 91,7%. В тях са отказани 41% от очакваните нощувки от чужденци и 69% от планираните нощувки от българи.

При тризвездните комплекси са осъществени 21 на сто от очакваните нощувки на чужди граждани и 29,8 % - на българи, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 19,4 и 38,9 на сто.

За целия юни са реализирани общо 497 хиляди нощувки в хотели, мотели, къмпинги и хижи. Средно българите са престояли в тях за по 2,3 нощувки, а чужденците за 3,3 нощувки.

По данни на НСИ отворените хотели, хижите и други места за нощувка са били с 32,7% по-малко, в сравнение с миналага година, а броят на леглата е намалял с 43,6%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване през юни 2020 г. намалява с 80,6 на сто в сравнение със същия месец на 2019 г. и достига 199,5 хиляди. Регистриран е срив както при чуждите граждани - с 94,5 на сто (34,3 хил.), така и при българските - с 59,5 на сто (162 хил.).

Приходите от нощувки през юни 2020 г. достигат 23,1 млн. лв., или с 88,8 % по-малко в сравнение с юни 2019 г. Регистриран е срив на приходите както от чужди граждани - с 95,7%, така и от български граждани - с 60,3%.

"Албена" затваря предсрочно

В понеделник управителят на курортния комплекс „Албена“ Христо Пенев съобщи пред БНР, че курортът е започнал поетапното затваряне на хотелите. Причината затова е намаляването на туристите след спирането на чартърните полети и поставянето на Варненска и Добричка области в червената рискова зона за коронавурсната епидемия от Германия, която посъветва гражданите си да не пътуват до тях. В курорта са останали около 6500 почиващи при 8000 миналата седмица, като до края на месеца се очаква те да не са повече от 2500. В момента в "Албена" почиват основно българи и румънци, както и малко германци.

Спадът на туристи в курорта е наполовина спрямо миналата година и затова поне 20 хотела ще затворят предсрочно врати до края на месеца.

Изпълнителният директор на "Албена" Красимир Станев заяви пред "Медиапул", че причини за срива на посещаемост са ранното сваляне на ограниченията за коронавируса, както и прекалено закъснялата помощ от правителство за туризма. Едва на 27 юли Европейската комисия одобри правителствената схема за субсидиране на чартърните полети, с която да се субсидира с 35 евро заета от турист седалка в самолет.

В курорта Слънчев бряг са отворени само една трета от хотелите, а и те са запълнени само наполовина, съобщава "Медиапул".

Основната причина за катастрофалните резултати са ограниченията заради пандемията от коронавирус, както и засилването на епидемията в България. Последното наложи много европейски държави да прекратят полетите до страната и да наложат задължителна карантина при връщане, което отблъсна туристите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG