Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неуместно". Организацията на евреите срещу изказване на Каракачанов за "джендър република" и Сорос


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов

Организацията на евреите в България "Шалом" разпространи позиция срещу изказване на заместник министър-председателя Красимир Каракачанов по повод протестите, в което той твърди, че “соросоидни НПО-та искат да вземат властта, за да въведат гей бракове”.

"Замесването на името на Джордж Сорос, унгарски евреин, оцелял от Холокоста и един от най-големите съвременни филантропи, в различни конспиратини теории, е не само неуместно, но и напомня за времената, когато нацистката пропагандна машина е давала евреите за “пример” за постигане на користните си политически цели", се казва в позицията на "Шалом".

В неделя вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на националистическата партия ВМРО Красимир Каракачанов критикува протестите в страната, които продължават вече над месец. Това той направи пред журналисти във Варна. Вече втори месец в страната се провеждат протести с искане за оставките на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

"Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки, които са извън парламента, да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да ми доведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република", каза тогава Каракачанов.

Според организацията на евреите в България "не трябва да се допуска езикът на омразата да завладее българското общество".

"През последните години името на Сорос, съответно термина “соросоид” се използва от всички крайно-десни организации и политически лидери в Европа и САЩ, като част от конспиративни теории, включително свързани и с разпространението на COVID-19 от евреите-ционисти", се казва още в позицията.

"Шалом" припомня, че въпреки че тези теории не споменават еврейския произход на Джордж Сорос, "те имат силно антисемитски характер и служат за основа за намесването на евреите в социално-икономическите процеси в държавите по света".

Джордж Сорос е американски финансист, чието състояние към 2020 г. се оценява на 8.3 млрд. долара. Той е роден в еврейско семейство в Унгария, а през 1946 г. емигрира във Великобритания след като страната му е окупирана от Съветския съюз. След 1956 г. живее в САЩ. Досега е дарил десетки милиарди на основаната от него мрежа от фондации „Отворено общество“, които подкрепят правата на човека, образованието и науката.

През 2020 г. Сорос съобщи, че ще финансира с 1 млрд. долара основаването на университет, който да се бори с авторитарните правителства и климатичните промени. По думите му това са „двете най-големи предизвикателства, които застрашават оцеляването на нашата цивилизация“.

Университетът "Отворено общество" ще бъде в Ню Йорк е ще бъде създаден в партньорство с подкрепяните от Сорос Централноевропейски университет и колежа „Бард“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG