Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можем да се справим с Пеевски. Въпросът е имаме ли партньори". Христо Иванов в интервю за Свободна Европа


Интервюто с Христо Иванов е направено в централата на "Да, България" на 10 август
Интервюто с Христо Иванов е направено в централата на "Да, България" на 10 август

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че не познава Маджо, а в момента ГЕРБ прави опит да му пришие връзки, въпреки че премиерът Бойко Борисов има "огромни дебели връзки" с този човек. Иванов обясни в интервю за Свободна Европа ситуацията от неделя вечерта, когато по време на живо излъчване във Фейсбук до него се приближава мъж и казва: "Тоя се е обадил на Маджо".

Христо Иванов казва още в интервюто, че "цената на поддържането на управлението в скрита коалиция с Пеевски е огромна” и затова трябва да има предсрочни избори. Според него шансовете БСП да се върне на власт "не са сериозни". Христо Иванов каза още, че заплахата за геополитическата независимост на България е реалност, защото "Бойко Борисов стои на власт, за да строи "Руски поток".

Според него "Демократична България" може да бъде "незаобиколим фактор както от гледна точка на това да наложи своите приоритети на управлението, така и да бъде изключително силна опозиция". Обединението ще търси "широко мнозинство за реформа, независимо дали участваме или не в управлението".

Ето цялото интервю:

- Г-н Иванов, вечерта на 32-я ден от протеста към вас се приближи Димитър Ламбовски – един от свидетелите по разследването на Антикорупционния фонд “Осемте джуджета”. Той ви каза, че Маджо (Младен Михалев, свързван със силовата групировка СИК от 90-те години - б.р.) е звънял на някого, когото Ламбовски нарича “тоя”. Защо така се притеснихте от това изречение?

- Смятам, че историята с "Осемте джуджета" е изключително важна. Като правосъден министър за първи път инициирах дисциплинарно производство по модела на Петьо Еврото и всичко свързано с него. И проблемът е, че господин Ламбовски или който и да било друг, не е свидетел, защото няма разследване на прокуратурата по тази фактология. Той е източник на някакви твърдения в медиите.

Виждате, че всяка вечер съм на протест, разговарям абсолютно свободно с хората, които могат да се приближат, всеки може да си пъхне главата в нашето живо излъчване във Фейсбук. По същия начин се запознах с господин Ламбовски, на протестите, след като излезе третата серия на “Осемте джуджета”. Тогава стана дума за неговата сигурност, след нещата, които той изнесе.

- Кога се започнахте точно?

- Точна дата не мога да ви кажа, но беше или същия ден, когато излезе третата серия на “Осемте джуджета”, или на следващия ден.

- Вие ли го потърсихте или той вас?

- Той се приближи към мен. Но това, което за мен беше тема, е до каква степен е гарантирана неговата сигурност при твърденията, които прави. И когато вчера той се приближи и почна да говори, че си е спрял телефона и че някой е звънял, моята реакция беше мотивирана от това, че вероятно продължаваме разговора за това, че може би е станал обект на някакви заплахи и се притесних, че, без да си дава сметка, че е в ефир, ще се изложи на риск.

- Т.е. вие не можете да кажете кого Ламбовски нарича “тоя”?

- Не знам. Не знам нищо повече от това, което се видя в лайфа. Разбирам че реакцията ми по някакъв начин е изглеждала заговорническа...

- Изглеждахте притеснен, че това нещо излиза в ефир.

- Да, да, разбирам го това. Пак казвам – бях притеснен, защото темата, която, пак казвам, не съм обсъждал с него, може да изложи този човек на риск.

- Познавате ли Маджо?

Цял народ знае, че Бойко Борисов има огромни дебели корени, свързани с Маджо в миналото си.

- Не. Нито го познавам, нито имам каквато и да било връзка с него. И при положение, че цял народ знае, че Бойко Борисов има огромни дебели корени, свързани с Маджо в миналото си, очевидно е, че в момента тече кампания, в която се опитват от ГЕРБ да ми пришият връзки с Маджо. Впрочем, по същия начин, по който след Росенец се опитаха да ми пришият, че съм се договорил с Ахмед Доган.

- За да затворим темата: от неделя вечерта насам, имате ли контакт с г-н Ламбовски?

- Не, не съм имал връзка, не съм и търсил, защото не ми е работа.

- Вече 33 дни се иска оставка на правителството и главния прокурор. Всичи обвинения към вас са, че вие ще доведете на власт БСП. Пътят към подобен развой се случва чрез служебен кабинет на президента Румен Радев. И няма ли наистина опасност от подобен сценарий, при положение, че ГЕРБ е първа политическа сила, а БСП втора.

- Самата социология показва, че няма опасност от такъв сценарий. Трябва да е ясно едно нещо: ГЕРБ сами доведоха до тази ситуация с отказа да направят необходимите реформи. И с дългогодишното трупане на зависимости около Борисов и цялото управление. Де факто Росенец показа нашето дългогодишно твърдение, че управлението е прехвърлено на едно задкулисие и се упражнява от едно задкулисие, в което е и Маджо, и Пеевски и всякакви кръгове около Борисов и около Доган. Това сваля ГЕРБ от власт.

Дали на изборите, за които настояваме, ще се формира мнозинство, което може да изведе страната напред оттук нататук, зависи от всяка политическа формация. Самият факт, че БСП очевидно не печели подкрепа, показва, че шансовете да се стигне до някакво тяхно управление по-скоро не са сериозни.

Затова се правят изборите – всяка политическа сила да излезе и да каже своята политическа визия за проблемите, които са довели дотук. И на тази база да се формира управление, което да придвижи страната напред.

Имайте предвид, че половината от формациите, които се очаква социологически да бъдат представени в следващия парламент, все още не съществуват пълноценно. Една голяма част от тях още дори не са регистрирани. Ние не знаем кои лица ще говорят от тях, какви програми ще обявят. И е много важно това да започне да се случва.

"Демократична България" има много ясни позиции по отношение на основните проблеми, които поставя протестът и състоянието на страната в момента. И ние можем да доведем на власт единствено управление, което отговаря достатъчно ясно на тези наши приоритети. Оттам нататък зависи кои от останалите играчи, включително ГЕРБ, дали най-накрая ще дойдат на себе си и ще видят в какво състояние се намира страната и какви са нуждите на хората. Това, което Борисов днес обявява, показва, че няма такъв процес и с него той е невъзможен.

- Да ви върна на въпроса за служебен кабинет на Румен Радев. В средата на миналата седмица бившият премиер Иван Костов каза, че все още не вярва на Румен Радев най-вече заради казуса “Решетников”. Нямате ли притеснение, че при служебен кабинет на този президент, може да се търси служебна победа на БСП?

Оставките на Борисов и на Гешев са само първи стъпки да започнем да изчистваме цялото задкулисие.

- Имам всякакви притеснения. Че при оставане на този кабинет ще се търси служебна победа на ГЕРБ, че при служебен кабинет ще се търси победа на БСП и най-вече, че каквото и да се случи няма да успеем да гарантираме, че Пеевски ще си отиде. Защото оставките на Борисов и на Гешев са само първи стъпки да започнем да изчистваме цялото задкулисие, което в момента се олицетворява от Пеевски. Той, със сигурност, нито го е измислил, нито го изчерпва, но е най-видимата фигура.

По отношение на геполитическите притеснения – ние няколко пъти призовахме президента да поеме конкретни ангажименти, че един евентуален служебен кабинет ще се занимава само с това, което му е работата: организиране на честни избори и нищо повече.

Но колко да се притесняваме от служебен кабинет, при положение, че Бойко Борисов стои на власт, за да строи "Руски поток", нали така? Заплахата за геополитическата независимост на България е реалност, от която трябва да търсим изход, който минава пак през избори. Отново може да мине само през ясно позициониране на всички политически формации и търсене на мандат от избирателите, които в крайна сметка да покажат в каква посока искат да се развива страната.

- Защо избори сега, като изборите така или иначе са след половин година?

- Не е просто въпросът кога, а как ще се стигне до избори. Енергията на гражданите, демонстрацията на нетърпимост към това положение трябва да стигне до своя логичен завършек, защото така ще стане ясно, че цената на поддържането на управлението в скрита коалиция с Пеевски е огромна. И това ще бъде много важен урок за всички политически формации. Когато 2013 г. този урок не беше преподаден на българската политическа класа, тя отново пак се разбра с него и той остана. Въпросът не е толкова във времето – кога да се стигне до тези избори, а как се стига до тях.

- Социологията показва доста фрагметиран парламент. Как се съставя правителство в такава ситуация? С кого ще преговаряте? С ГЕРБ, с БСП? Със Слави Трифонов?

- Тепърва ще има кристализация, особено ако има предсрочни парламентарни избори.

Борбата за това дали ще има оставка и предсрочни парламентарни избори, не е за времето на провеждане на изборите, а за това дали тези избори ще се проведат при яснота, че така повече не може да се продължава. Или някои хора ще си помислят, че могат да продължават по същия начин. Това е големият вододел. Ако се установи яснота, че така повече не може да се продължава, всяка политическа формация ще трябва да мине един процес на изясняване на своята физиономия, включително ГЕРБ.

Самоцелно няма да влезем в управление, освен ако не сме убедени, че то ще придвижи страната напред.

Топката обаче е в полето на всички останали формации, които са в различна степен на катарзис или вътрешна промяна, а и половината ги няма като завършени субекти и като ясна програма и позициониране.

Всички останали политически формации не сменят да дадат ясен отговор на въпроса – какво правим с модела “Пеевски”, какво правим с прокуратурата? Включително тези, които участват в протестите. "Демократична България" може да бъде незаобиколим фактор както от гледна точка на това да наложи своите приоритети на управлението, така и да бъде изключително силна опозиция, защото все пак ние изиграхме доста важна роля в това да предизвикаме тази политическа криза, бидейки извън парламента.

- Споменахте, че няма да влизате в управление самоцелно. Лидерът на ДСБ през 2014 г. Радан Кънев също каза това – няма да влизаме в управление самоцелно, после обясни, че няма да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов. Реформаторският блок, от който беше част ДСБ, влезе в управлението с премиер Бойко Борисов. Да не се случи същата ситуация, но с "Демократична България"?

- И нещо друго, което стана тогава. Станах министър в това управление. Но моето поведение показа, че можем да не стоим в управлението самоцелно. Искам да ви припомня, че бях в постоянен конфликт с главния прокурор и тогава, настоявах за реформи, правих дисциплинарни предложения за разследвания на “гнили ябълки” като Петьо Еврото. В момента, в който се видя, че не мога да правя това нещо повече, си подадох оставката сам.

"Демократична България" затова съществува и затова не съществува Реформаторският блок (РБ). Именно заради този родилен грях на РБ. Желязна е моята воля да не повторим този проблем на РБ, защото иначе всичко губи смисъл. Горчивият урок от РБ е основна отправна точка за това как сме изградили "Демократична България" (ДБ) за това как ще се държи тя в едно управление. Затова казвам, че сме абсолютно наясно, че ДБ може да бъде ефективна опозиция и да налага дневен ред от тази позиция.

- Защо като министър на правосъдието не забелязахте случая “Росенец”, а го забелязвате сега – половин година преди избори. Прилича на ПР-кампания?

- Като министър съм забелязал много неща и сред тях едно основно нещо: простата формула – ако искаме не просто да изчистим един казус, а да имаме институции, които чистят всякакви казуси, трябва да се справим с проблема с прокуратурата. Целият ми ресурс беше насочен към това, за което отговаря министърът на правосъдието – реформата на прокуратурата и на ВСС, така че правосъдието да може да се занимава с Росенец или останалите такива случаи, а не да се занимавам с неща, които са в портфолиото на други министри. Защото Росенец е в портфолиото на регионалния министър. И трябва регионалният министър най-сетне да започне да отговаря – и тогавашният и сегашният.

- За прокуратурата говорите. И говорите за управление, което да се справи с проблемите там. Това достатъчно политическо послание ли е, според вас? Къде са ви другите експерти, къде са лицата на "Демократична България", когато става дума за реално управление, защото ще се явявате на избори и ще претендирате за власт във време, в което предстои здравна криза и вероятна икономическа криза?

- Събитията постоянно вадят темата за прокуратурата на преден план. Имаше период, в който се опитвахме да тушираме това говорене, за да няма изкривяване. Но хората не викат “Оставка на шефа на НЗОК!”, а викат “Оставка на главния прокурор!”. Това не означава, че нямаме позиции по тези теми. Имаме цяла управленска алтернатива – експертен екип, който произвежда позиции не просто срещу какво, а за какво се бори обединението. Така че със сигурност ще видите също толкова наситени и уплътнени послания, колкото имаме в правосъдието. Това че правосъдието все излиза на преден план е въпрос на актуалност на събитията.

- Ще подкрепите ли кабинет на ГЕРБ или БСП, ако някой от тях се ангажира с правосъдна реформа?

- Това може да е част от условията, които бихме поставили изобщо за наше участие за какъвто и да било кабинет, но със сигурност няма да се свежда само до това. Още повече, че правосъдната реформа не е въпрос на кабинет, а е въпрос на конституционно мнозинство в парламента. В този смисъл ние ще търсим широко мнозинство за реформа, независимо дали участваме или не в управлението.

Ще имаме ясни приоритети и ще налагаме не просто правосъдна реформа, а цялостна програма за ударна модернизация на България. Без такъв дневен ред ние не можем да се справим с предстоящата криза.

- Говорите ли си с политическите лидери на другите формации и търсил ли ви е някой в рамките на тези 33 дни протести? Лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС?

- Не, не, не. Не знам например господин Доган като си е показал главата от храстите какво е очаквал да види. Не бяхме там, това не беше наше събитие. Но нямам никакви контакти с никакви лидери. Това, което предпочитам, е публично да продължавам да ги призовавам да се определят особено за състоянието на прокуратурата.

Няма нито една друга формация, независимо дали е в управлението или подкрепя протестите, която да е излязла с ясна визия за реформа на прокуратурата. Това е наше задължение към обществото като политици.

Затова няма да преговарям с никого по телефона, а призовавам от всички формации публично да излязат, включително Радев, и да заявят пред гражданите къде стоят.

- В началото на разговора ни казахте, че не сте сигурен дали ще се справите с отстрняването на Пеевски от политическия живот от страната. Защо?

- Казах, че големият риск пред нас, като страна, е да си отиде Борисов, дори Гешев, а Пеевски да остане. Ние от "Демократична" България имаме ясна визия за това как можем да се справим не просто с г-н Пеевски, а с модела, който олицетворява, защото "Демократична България" е създадена като инструмент точно за това. Имаме рецептура, идейна и човешка пригодност да се справим с модела "Пеевски", но големият въпрос е има ли партньори в българската политика за такова действие.

- Ако правителството подаде оставка, а главният прокурор – не, оставате ли на площада, протестирайки, господин Иванов?

- Ние излязохме да протестираме още преди избора на Гешев. И сме протестирали против Цацаров, а преди това пък съм имал сблъсъци с Филчев. Няма как да не останем на улицата. Естествено, че ще останем.

Заявявал съм много пъти – докато не се реши проблемът с прокуратурата, ние ще останем убедена антисистемна формация, защото системата в момента се крепи на модела на завладяване на прокуратурата. Гешев е само моментното име, под което този проблем се манифестира. Но този проблем има своите дълбоки корени. Гешев може да бъде сменен и на негово място да дойде Франтишек. Те имат избори от други бушони. Искаме дълбока реформа и с никоя формация няма да започваме разговори за каквото и да било, преди да установим сходни виждания по тези проблеми.

- Ще разговаряте ли по тези проблеми дори с ДПС?

- За тези проблеми няма да разговаряме с ДПС на скрита седянка. Ние много ясно анонсираме своята програма. И питаме всеки ясно да каже пред гражданите, публично, къде стои. Ако установим, че имаме, по някакво невероятно чудо, съвместимост на идеите си – влизаме и гласуваме. Няма нужда от преговори, има нужда от публичен разговор.

Свободна Европа покани за интервю основните фигури, от които зависи развитието на политическата ситуация в България. От тях зависи дали ще приемат поканата за среща с публиката на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG