Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без тест или карантина за ОАЕ. Увеличават се страните, от които България приема хора без ограничения


Пристигащите в България от Обединените арабски емирства (ОАЕ) от вторник не са задължени да представят документи за отрицателен PCR тест за коронавирус и няма да бъдат задължени да спазват 14-дневна карантина.

Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство, цитирайки последната заповед на министър Костадин Ангелов. С нея се актуализират страните, откъдето в България могат да пристигат хора без никакви ограничения, свързани с пандемията от COVID-19.

Отрицателен PCR тест и задължителна карантина не се изискват и за пристигащите от всички страни членки на ЕС, Великобритания, Северна Ирландия, от Шенгенското пространство (Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана), както и от Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Украйна.

Задължението за отрицателен PCR тест за коронавирус обаче остава в сила за идващите от страни като Сърбия, Северна Македония, Албания, Косово, Черна Гора и Босна и Херцеговина, например. Сред изключенията попадат международни шофьори, които преминават транзитно през страната, хора, ангажирани със строителството на стратегическа инфраструктура и други.

Ръст на починалите и оздравелите в България

Междувременно данните, публикувани в Единния информационен портал на здравното министерство за последното денонощие, показаха нов ръст на починалите пациенти с коронавирус – общо 12. Така броят на жертвите само от началото на август достигна 85 души.

Новозаразените (116) обаче са значително по-малко от оздравелите (208) през последните 24 часа при направени 3667 теста. Статистиката показва, че положителните проби представляват 3.16% от всички направени изследвания.

Така общият брой на починалите от началото на епидемията в България достигна 459, а на оздравелите – 7980 души. Потвърдените случаи на заразени от коронавирус досега са 13 512, от които към момента активни са 5073. Настанени в болници са 854 пациенти, от които 54 се намират в интензивни отделения или клиники.

Сред новооткритите случаи на COVID-19 са и шестима медици, с които общият брой на заразените медицински работници в страната досега достигна 755 души. От март насам са направени общо 308 478 тестове.

София отново е начело по брой положителни тестове за последното денонощие – 17, а с два по-малко е (15). Следват Пловдив и Добрич (по 12), Благоевград (11), Стара Загора (9), Пазарджик (7), Враца (6), Русе и Сливен (по 4), Бургас, Ловеч, Разград и Хасково (по 3), Велико Търново, Кюстендил и София – област (по 2), Перник (1).

Можете да следите развитието на епидемията в България в дати и числа в блога на Свободна Европа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата в реално време по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG