Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Знам, че работи доста ефективно." Путин обяви, че Русия има ваксина срещу COVID-19


Владимир Путин обяви успешното изработване на руската ваксина по време на правителствено заседание, излъчвано по държавната телевизия
Владимир Путин обяви успешното изработване на руската ваксина по време на правителствено заседание, излъчвано по държавната телевизия

Русия е първата страна в света, регистрирала успешна ваксина срещу COVID-19. Това каза президентът на страната Владимир Путин по време на правителствено заседание във вторник, предавано по държавната телевизия.

Изявлението му става факт след по-малко от два месеца човешки тестове на ваксината, което според властите в Москва е доказателство за възможностите на научните изследвания в Русия, отбелязва Ройтерс. Подобен развой проправя пътя за масово ваксиниране на руското население, дори докато последния етап от изследвания за безопасност все още продължава.

Според информационната агенция скоростта, с която страната се движи към въвеждането на ваксината си, подчертава решимостта ѝ да спечели световната надпревара за ефективен продукт. Така обаче предизвиква и безпокойство, че може да постави тази цел над науката и здравето на хората.

"Знам, че работи доста ефективно, формира силен имунитет и повтарям, че е преминала всички необходими проверки", заяви Владимир Путин, цитиран от Ройтерс, добавяйки, че ваксината, разработена от московския Институт Гамалея, дори е била приложена на една от дъщерите му.

Държавният глава изрази надежда скоро страната му да започне масово производство на медикамента. Информацията, че ваксината официално е била одобрена от руското здравно министерство, предвещава началото на масови тестове с хиляди участници.

Въпросното изследване, известно като Фаза III, изисква определен процент от участниците да са заразени с коронавирус, за да се наблюава ефектът на новата ваксина върху състоянието им. Руските здравни работници, лекуващи пациенти с COVID-19, ще получат възможността доброволно да бъдат ваксинирани скоро след одобрението на ваксината, заяви източник на Ройтерс миналия месец.

Според данни на Световната здравна организация в момента в света се разработват над 100 ваксини срещу COVID-19. Най-малко изследванията на четири от тях са навлезли в заключителни тезтове от Фаза III.

Можете да следите развитието на епидемията в България в дати и числа в блога на Свободна Европа, а интерактивната ни карта показва разпространението на заразата в реално време по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG