Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Като ги обучиме добре, да излязат на протест”. Борисов обяви още пари за училища и болници


Решението днес е поредното, свързано с допълнителни харчове на правителството на Бойко Борисов за справяне с последиците от пандемията
Решението днес е поредното, свързано с допълнителни харчове на правителството на Бойко Борисов за справяне с последиците от пандемията

Малко над 16.5 млн. лева ще бъдат отпуснати от правителството за обновяване и модернизиране на кабинетите по математика и природни науки в 160 училища в България. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе онлайн.

“160 училища, така както поехме ангажимент, за природоматематически науки, иновации, техника - да им оборудваме кабинетите, съответно с най-доброто, за да може младите хора, децата, учениците, след това като ги обучим добре, да излязат на протест”, каза Борисов.

По думите на премиера тези пари идват по национална програма и ще бъдат отпуснати към общините.

Към новите мерки за справяне с последиците от пандемията се отпуска по една минимална работна заплата на семействата с деца до 14 г. От нея ще могат да се възползват родители, които не могат да работят дистанционно и нямат възможност за платен годишен отпуск. Мярката ще бъде на стойност 20 млн. лева на месец.

Правителството обяви също, че за системата на Спешна помощ в страната ще бъдат предоставени 42 нови линейки с животоспасяващо оборудване. За травматологията на “Пирогов“ са предвидени 2.4 млн. лева, а от “Майчин дом” ще получат 2 млн. лева за система за безкръвни хирургични интервенции.

8,6 млн. лева ще бъдат дадени за инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен.

100 млн. от бюджета ще отидат за подобряването на материалната база на студентските общежития и за стипендии на учащите.

В края на юли правителството обяви, че ще похарчи общо 1 млрд. и 894 млн. лева за различни социални и икономически мерки за справяне с последствията от епидемията с коронавирус. Това беше вторият пакет от мерки за справяне с последиците от пандемията, който беше разпределен на фона на масовите протести, които започнаха в страна преди повече от месец. Първите мерки пък бяха обявени още през март месец с началото на пандемията в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG