Връзки за достъпност

Извънредни новини

Филип Киразов, който помага на Бейрут след експлозията


Филип Киразов
Филип Киразов

Телефонната връзка е слаба. В началото на разговора Филип Киразов почти не чува заради шума около себе си и предпазната каска, която носи. Намира се в Бейрут - градът, който пострада сериозно от мощна експлозия преди седмица. Тогава 3 хиляди тона амониева селитра се взривиха на кораб в пристанището на града. 163 души загинаха, а повече от 6 хиляди бяха ранени. 300 хиляди души останаха без обитаеми жилища.

Киразов заминава за Бейрут веднага след взрива като част от екипа на британската доброволческа организация SARAID. Вече няколко дни не само наблюдава, но и помага на града да се съвземе след случилото се. Прави го с уменията си. Като инженер той обучава местните си колеги как да правят огледи и оценки на сгради, пострадали от подобни инциденти.

В предаването “Тази сутрин” по бТВ той каза, че организацията, в която членува, редовно се подготвя за такива кризисни ситуации.

“Преди малко приключих един уъркшоп пред инженерите на общината в Бейрут, за да се опитам да ги обуча”, коментира пред Свободна Европа 31-годишният мъж.

“Те са много добри инженери, но такива ситуации много рядко се случват. Ние трябва да обучим хора, които после да обучават други как да правят огледи и оценки на сгради”, допълва Киразов.

Бейрут не е първото място, на което доброволецът помага на местните да се справят с последствията от аварии и катаклизми.

“Бях и в Албания декември 2019, за да правя подобно нещо”, казва той. На 26 ноември миналата година земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер там предизвика разрушения и отне живота на над 50 души. Около 3000 бяха ранени.

“Мотивира ме това, че аз съм имал късмет да се родя в семейството на родителите си и това нещо ми е дало възможност да се образовам и после да мога да се издържам. Вече съм в положение, в което трябва да давам и да помагам на други хора”, споделя Киразов пред Свободна Европа.

"Надеждата изчезва". Как изглежда Бейрут седмица след мощната експлозия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG