Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Масово затваряне на очи." Протестиращи питат немското посолство защо Берлин толерира Борисов


Протестната акция пред немското посолство в София започна в 18.30 часа в сряда и продължи около час
Протестната акция пред немското посолство в София започна в 18.30 часа в сряда и продължи около час
"Спрете да храните мафията". Протест пред посолството на Германия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00


Десетки хора се събраха в сряда пред сградата на немското посолство в София и символично затвориха очи, запазвайки мълчание за една минута. Акцията се проведе в 35-ия ден от началото на протестите в страната и чужбина с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Тя беше организирана във Фейсбук в знак на протест срещу политическата подкрепа, която Германия осигурява на премиера Бойко Борисов и партията му ГЕРБ.

"Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система", се казваше в описанието на събитието в социалната мрежа.

Част от присъстващите държаха 12-те звезди от знамето на Европейския съюз, с което изразиха убеждението си, че България трябва да продължи да се развива по пътя на демократичните ценности на Европа. Затова и организаторите на акцията посочиха, че се разграничават от "противниците на Европейския съюз".

Демонстрантите обърнаха специално внимание на скорошното изказване на лидера на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер, който декларира "пълната си подкрепа за правителството на Бойко Борисов в борбата му срещу корупцията".

"С протеста пред немското посолство искаме да покажем, че не сме съгласни Европа неформално да спонсорира мафиотските структури у нас, които без нейните финансови ресурси не биха могли да се задържат толкова време на власт. Европейската подкрепа към управляващата партия служи не само за престъпното усвояване на евросредства от нейните членове и поддръжници, но и за PR на партията в българското общество", заявиха още организаторите на протеста.

Участниците в събитието изразиха несъгласието си българският премиер да се изживява като "пиколо" на германския канцлер Ангела Меркел и призоваха европейските лидери "да поставят въпроса за степента на корупцията в България, която бива легитимирана чрез тяхното незаемане на позиция".

Освен Бойко Борисов, организаторите на протестната акция пред дипломатическата мисия на Германия поименно посочиха главния прокурор Иван Гешев, депутата от ДПС Делян Пеевски и почетния председател на движението Ахмед Доган като хората, "от които пряко страдат българската демокрация и българският народ".

По-рано в сряда временно управляващият посолството на Германия в София Йорк Шуграф подкрепи във Фейсбук правото гражданите в Европейския съюз да се възползват от свободата си на изразяване и отбеляза, че "решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България".

Малко след края на демонстрацията на ул. "Фредерик Жолио Кюри" започна и поредният протест в района на президентството и Министерския съвет в центъра на града. Там беше обявена и планираната за четвъртък сутринта гражданска блокада около парламента под надслов "С домат срещу депутат".

В четвъртък предстои извънредно заседание на Народното събрание, което в момента е разпуснато заради лятната ваканция на депутатите до края на август. Те обаче бяха свикани по искане на БСП за изслушване на премиера Борисов във връзка с ексцесиите на 10 юли. Тогава от ГЕРБ организираха партиен митинг успоредно с втория антиправителствен протест на Ларгото, което доведе до ескалация на напрежението.

След края на събирането на управляващите се стигна до сблъсъци на антиправителствени демонстранти с полицията и до няколко случая на полицейско насилие. Последва няколкоседмична вътрешна проверка в МВР, която накрая потвърди, че в някои моменти се е стигнало до полицейски произвол. Бяха наложени наказания, но без нито едно уволнение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG