Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще предприемем действия". Помпео обяви, че САЩ ще реагира на кризата в Беларус


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео говори пред Свободна Европа
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео говори пред Свободна Европа

САЩ следи развитието на кризата в Беларус и ще реагира на случващото се в бившата съветска република, чийто президент Александър Лукашенко спечели шести пореден мандат, предизвиквайки масови протести, атакувани с полицейско насилие и арести. Това обяви в интервю за Свободна Европа в Прага американският държавен секретар Майк Помпео. Той декларира, че Вашингтон иска „добър изход от кризата за беларуския народ и ще предприемем действия в тази връзка“.

Лукашенко спечели президентския вот в неделя с огромна преднина, но опозицията определи гласуването като „фалшифицирано“. Още същата вечер по улиците на страната излязоха хиляди протестиращи, които бяха атакувани със сълзотворен газ от полицейски спецчасти. Сблъсъците продължиха в следващите дни с масови арести и насилие. Опозиционната кандидатка за президент Святлана Циханауска беше принудена да напусне страната.

По този повод Майк Помпео заяви, че САЩ все още не са взели решение какви са конкретните действия, които ще предприемат, но декларира, че ще объдят реакцията с европейските си партньори. Попитан дали ситуацията в Беларус ще повлияе на бъдещите отношения между Вашингтон и Минск, включително обещаната доставка на петрол от САЩ, държавният секретар заяви:

„Ще трябва да работим над това... Бяхме изключително притеснени от случващото се на изборите и дълбоко разочаровани, че те не бяха проведени по-свободно и по-справедливо.“

"Ние вече победихме". Недоволство и арести на изборите в Беларус
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Помпео беше в Прага в четвъртък, откъдето започна петдневната му европейска обиколка, включваща Словения, Австрия и Полша. Той отказа да коментира дали вярва на данните в американските разузнавателни доклади, че Русия е предлагала пари на талибаните и техните съюзници в Афганистан за атаки срещу американски войници.

„Това, което вече казахме, е следното: ако руснаците предлагат пари за убийствата на американци или други западняци, те ще трябва да платят огромна цена. Това споделих с (руския) външен министър (Сергей) Лавров. Няма да търпим това. Няма да толерираме това“, заяви Помпео.

По отношение на възможността част от европейските съюзници на САЩ да се противопоставят на усилията на Вашингтон за удължаване на оръжейното ембарго на Иран за неопределено време, американският държавен секретар коментира, че не вижда смисъл „нито една европейска държава да подкрепя иранците да могат да имат оръжие“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG