Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов обяви решенията си: Нова конституция, без ВСС и само 120 депутати


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов предложи свикване на Велико народно събрание, което да приеме нова конституция. Във видео обръщение Борисов обяви решенията си, за които намекна още в неделя. Той каза още, че е готов да се оттегли в момента, когато парламентът насрочи избори за Велико народно събрание.

Заявката на Борисов идва след 36 дни протести в цялата страна с искане за оставките на неговото правителство и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите настояват за предсрочни избори. Редовният вот трябва да се проведе през месец март 2021 г.

Борисов каза, че ГЕРБ ще внесе проект за нова конституция и след това ще свика избори за Велико народно събрание. Премиерът уточни, че в проекта на управляващите ще бъдат включени следните промени:

- Броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120.

- При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280.

- Прекратяване на дейността на Висшия съдебен и създаване Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна, и прокурорите и следователите, от друга.

- Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор да бъде пет години.

"Действащата Конституция беше приета в друг исторически период, при други политически дадености, при друг международен статут на страната ни, при друго равнище на законодателната практика, а изтеклото време показа, че без промяна на основния закон няма как да отговорим на предизвикателствата“, обясни премиерът Борисов.

"Време е не само за смяна на политическата система, а за рестарт на държавата", допълни той.

След месец антиправителствени протести в цялата страна, в неделя Борисов публикува във Фейсбук снимка с внуците си и написа, че е време за “моите решения”.

"Необходимостта от рестартиране на политическия модел не може повече да се отлага във времето," каза премиерът в обръщението си в петък.

Останалите предложения за промени, които предлага Борисов, са:

- Ограничане на правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт

- Създаване на отделни инспекторати към съветите на съдиите и прокурорите. Към момента има един инспекторат.

- Създаване на институт на индивидуалната конституционна жалба.

- Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман.

- Народното събрание да може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор.

Борисов обясни, че "в момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл. 160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден".

Премиерът предлага още от всичките 400 народни представители в следващото Велико народно събрание, 200 да бъдат избрани пропорционално, а останалите 200 да бъдат избрани мажоритарно. Така бяха проведени и първите многопартийни избори през 1990 г.

Според действащата конституция, правото на инициатива за нова такава имат "най-малко една втора от народните представители и президентът". ГЕРБ и "Обединени патриоти" общо имат 116 депутати, т.е. имат нужда от още пет гласа, които досега при важни гласувания получават най-често от "Воля".

След това обаче решението за свикване на избори за Велико народно събрание се взима от две трети от депутатите - 160 от 240. БСП има 78 народни представители, т.е. без участието на социалистите такова мнозинство може да бъде събрано само при положение, че всички останали участват.

Антиправителствените протести в България започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG