Връзки за достъпност

Извънредни новини

НСО уволни двама служители и наказа по-леко други четирима заради случая с Христо Иванов


Двама от наказаните служители на НСО избутват в морето Христо Иванов, след като е достигнал с лодка плажа в парк "Росенец" на 7 юли
Двама от наказаните служители на НСО избутват в морето Христо Иванов, след като е достигнал с лодка плажа в парк "Росенец" на 7 юли

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са уволнени, а на други четирима са наложени по-леки наказания заради случая от 7 юли, когато няколко държавни гардове влязоха във физически конфликт със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Това съобщиха в понеделник от службата, уточнявайки, че наказанията са провокирани от едномесечната вътрешна проверка по повода, образувана на 9 юли.

Става въпрос за опита на Иванов и двама негови съпартийци да достигнат с лодка плажа в парк „Росенец“, намиращ се до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Бургас. Тогава тримата бяха посрещнати от няколко мъже, които без да се представят започнаха да ги блъскат обратно във водата. Стигна се дори и до заплаха, че ще спукат лодката им, ако не си тръгнат.

„За допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, което уронва престижа на Службата, с дисциплинарно наказание „уволнение“ са наказани двама служители на НСО. Двама служители на ръководни длъжности са наказани с дисциплинарно наказание „предупреждение за понижаване в звание“ . Двама служители на по-ниски длъжности са наказани с дисциплинарно наказание „мъмрене“ за нарушение на изискванията на чл. 28 от Закона за НСО“, съобщиха в понеделник от институцията.

Проверката по случая беше образувана, след като президентът Румен Радев, на чието подчинение е НСО, обяви, че хората, блъскали Иванов и съпартийците му, работят именно в службата.

Няколко дни по-късно няколко хиляди протестиращи опитаха да стигнат до плажа по суша, а ДПС организира пристигането на свои симпатизанти, които да пазят имота на Доган. Това беше използвано от полицията като претекст да не допусне протестиращите до плажа. Така се стигна до сблъсъци с полицаите, но след това хората, дошли да плажуват, все пак стигнаха до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост.

Наред с нахлуването на прокурори и полицаи в президенството, случката от плажа в парк „Росенец“ провокира избухването на протестите с искания за оставки на правителството и главния прокурор Иван Гешев, които продължават вече повече от месец.

Засега гражданското недоволство предизвика четири оставки в третия кабинет на Бойко Борисов. Постовете си напуснаха доскорошните министри на финансите, вътрешните работи, икономиката и туризма – Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова. Официалните мотиви за поисканите от Борисов оставки бяха „да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG