Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конституцията на ГЕРБ - същите правомощия за главния прокурор, по-малки за президента


Депутати от 44-тото народно събрание малко преди лятната ваканция

Депутатите в Народното събрание да бъдат 120, а не 240 както досега, мандатът на тримата „големи“ в съдебната система – главният прокурор и председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд - да е пет години, а не седем, както е в момента.

Проект за нова конституция на Република България

Това е записано в проекта за нова конституция на Република България, депозиран в деловодството на парламента часове след като премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че проектът е готов за обсъждане.

Едно от исканията на протестиращите повече от месец наред с оставката на премиера и главния прокурор е дълбока реформа на съдебната система, която да повиши прозрачноста и независимостта в работата й и да намали огромната и практически безконтролна властта на главния прокурор.

В проекта е предвидено прокуратурата да има право на законодателна инициатива, нещо, което от държавното обвинение предлагат отдавна.

Сегашният Висш съдебен съвет ще бъде заменен от два съвета – на прокуратурата и на съдиите.

В съдебния съвет на съдиите членовете ще се избират от Народното събрание и пряко от съдебната колегия. По право в него ще участват председателите на Върховните съдилища – касационният и административният.

Ще се създаде и Съвет на прокурорите – петима в него ще се избират от парламента, четирима – от прокурорите и един – от следователите. По право в него ще участва и главният прокурор.

Орязват се едни от малкото права на президента. Според проекта той не участва пряко или косвено в утвърждаването на тримата големи в съдебната система. Няма да потвърждава или да връща с укази изборите.

Главният прокурор ще продължи да осъществява „надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“, което на практика запазва досегашната му власт над обвинението. Той ще бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела „само ако наблюдаващият прокурор е позволил“. Последното би позволило на главния прокурор да отказва да отговаря на конкретни питания.

Проектът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи и до независимите депутати. Според съобщението от централата на ГЕРБ поканени са за разговори и консултации „по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание“.

Документът може да бъде разгледан не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му, ако получи за това одобрение от половината народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG