Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жыве Беларусь". Европейският парламент поиска нови избори и осъди насилието в Минск


Александър Лукашенко на митинг пред привърженици в Минск на 16 август
Александър Лукашенко на митинг пред привърженици в Минск на 16 август

Групите на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, "Обнови Европа", Зелените и Европейските консерватори и реформатори в Европейския парламент (ЕП) поискаха в общо изявление в понеделник нови избори за президент на Беларус.

„Евродепутатите осъждат решително насилието и издевателствата над мирните протестиращи, "организирани от режима" на президента Александър Лукашенко. Поздравяваме гражданите на Беларус за смелостта и решимостта и силно подкрепяме желанието им за демократични промени и за свобода“, пишат ръководителите на парламентарните групи.

„Изборите от 9 август не бяха нито свободни, нито честни, има сведения за победа на Святлана Циханоуска“, се казва в изявлението. То завършва с "Жыве Беларусь", което на беларуски означава "Да живее Беларус" и често се използва от опозицията.

„Не признаваме преизбирането на Лукашенко и го обявяваме за персона нон грата в ЕС“, допълват председателите на групите в ЕП. По техните думи е необходимо новите избори да бъдат осъществени под международно наблюдение.

Евродепутатите призовават за разследване на престъпленията срещу гражданите и настояват за незабавно освобождаване на произволно задържаните и на политическите затворници.

Същевременно Великобритания официално обяви, че не признава резултатите от президентските избори в Беларус. В изявление, подписано от министъра на външните работи Доминик Рааб се призовава за „независимо разследване на обстоятелствата около изборите и чудовищните репресии, които ги последваха“.

Френският президент Еманюел Макрон изрази подкрепата си за участниците в мирните протести в Беларус, предаде Ройтерс.

"ЕС трябва да продължи да бъде мобилизиран в подкрепа на стотиците хиляди беларуси, които мирно протестират за уважаване на техните права, свобода и суверенитет", написа Макрон в Тwitter.

На фона на международното осъждане и критики Александър Лукашенко обяви, че е съгласен на нови избори, но при условие. Пред работници, свикани специално на митинг за негово посещение, той каза, че първо трябва да се направи нова конституция, а след това да има избори.

"Нали това искахте и вие, които протестирахте", обърна се той към работниците и изрази готовност дори да се раздели с част от правомощията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG