Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мартин Кадинов, който преобръща представата за видеоигрите


Мартин Кадинов
Мартин Кадинов

Чували ли сте, че видеоигрите отчуждават хората един от друг? Или че създават толерантност към насилието? Един човек е решил да преобърне тази представа на 180 градуса. Казва се Мартин Кадинов и е съосновател на TDB Play и организатор на "Българския Гейминг Маратон". Вярва, че особено по време на ограничени социални контакти заради коронавируса видеоигрите могат да събират хората.

"Често схващането е, че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност, игрите доказаха, особено в новата COVID-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всекиго", казва Кадинов. "С Гейминг Маратона целим да покажем именно това – че видео игрите могат да бъдат за всеки“.

Игрите с насилие съществуват. И въпреки че всяка е придружена с информация за каква възраст е подходяща, децата намират начин да заобиколят това. "Аз като родител вярвам, че това е родителска отговорност", споделя Кадинов пред Свободна Европа. "Има игри, в които насилието изобилства, но няма научни трудове, които еднозначно да доказват, че водят до насилие в живия живот".

Няколко десетки хиляди геймъри се очаква да се включат в маратона, което според организаторите доказва социалната роля на този вид забавление.

"Видеоигрите могат да бъдат много обединяващи, а не разединяващи. Точно това е насоката, която се опитваме да покажем с маратона – да показваме игрите като инструмент за забавление, комуникация и растеж, а не да се делим на геймъри и негеймъри. За съжаление, в обществото, не само в България, но и в Югоизточна Европа, има стигма ", казва Кадинов.

Първото издание на Българският Гейминг Маратон ще обедини родната гейминг общност в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет. Онлайн фестивалът, посветен на видео игрите, ще започне рано сутринта и ще включва над 100 часа видео стрийминг и турнири.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG