Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Самодейност, без да е художествена”. Защо няма внесен проект за нова конституция


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова подписва писмото до другите парламентарни групи пред погледа на свои колеги. Действието се развива в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова подписва писмото до другите парламентарни групи пред погледа на свои колеги. Действието се развива в стаята на ГЕРБ в Народното събрание.

В понеделник пресцентърът на ГЕРБ изпрати до медиите съобщение, че председателката на парламентарната група Даниела Дариткова "депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България". Телевизионни оператори бяха поканени да заснемат как Дариткова подписва документ и го занася в деловодството на Народното събрание, където получава входящ номер.

Малко по-късно в новините си БНТ съобщи за "внесени промени", а от мястото на събитието репортер обяви, че "процедурата за конституционни промени беше стартирана официално". В новините на бТВ беше съобщено, че "ГЕРБ внесоха проект за нова конституция".

Така голяма част от публиката научи, че проектът на ГЕРБ за нова конституция е внесен и процедурата е започнала. Това обаче не е така.

Какво точно е станало?

Попитахме пресцентъра на Народното събрание какво точно се е случило, защото в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание не пише нищо за депозиране. От отговора се разбира, че Даниела Дариткова не е депозирала проекта за конституция, както съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

“В деловодството на Народното събрание има депозирано писмо от името на ГЕРБ, то е адресирано до парламентарните групи. Това всъщност е поканата за разговори до тях от името на управляващите. Проектът на конституция пък е прикрепен към него, за да се запознаят партиите с предложенията”, казаха от пресцентъра на парламента.

Няма внесен проектозакон, защото това става по определен ред - за промени в конституцията са необходими 120 народни представители. ГЕРБ се надяват на 2 септември да ги осигурят.

Няма как това да е проектозакон, защото няма нужните подписи.

"Няма как това да е проектозакон, защото няма нужните подписи”, обясниха от пресцентъра на парламента. И уточниха, че Даниела Дариткова е получила входящ номер за поканата, отправена към колегите й.

Свободна Европа опита да потърси обяснение от пресцентъра на ГЕРБ защо държавните служители в парламента са поставени в ситуация да участват в партийна инициатива, но от партията не отговориха на телефонните позвънявания.

Ден по-рано пред бТВ вицепремиерът Екатерина Захариева обясни, че въпреки посещението в деловодството от страна на ръководството на парламентарната група на партията, все още проектът за нова конституция не е внесен. Това, по думите й, ще стане ясно на 2 септември, когато формацията ще знае дали е събрала необходимите подписи.

"Самодейност, без да е художествена"

“Това е някакъв вид художествена самодейност, само че елементът художествена отсъства. Така че можем да кажем спокойно - самодейност, без да е художествена”. Така специалистът по конституционно право и бивш член на Конституционния съд проф. Пламен Киров описа ситуацията.

След като няма внесен законопроект със 120 подписа, не текат и предвидените срокове за обсъждане след това.

След като няма внесен законопроект със 120 подписа, не текат и предвидените срокове за обсъждане след това. Т..е. процедурата изобщо не е започнала, обясни експертът.

Пламен Киров каза още, че “едва когато 120 народни представители подкрепят проекта и се подпишат под него, тогава започва да тече срокът, според който не по-рано от два и не по-късно от пет месеца се гласува предложение за свикване на Велико Народно събрание”.

“Депутатите трява да се подпишат под въпросното желание или да не се подписват, това е тяхна воля. Ако проектът събере 120 подписа, той ще бъде годно средство за стартиране на процедура. Ако не събере – няма процедура. Затова и внасянето на въпросния проект, без нужните атрибути, е самодейност”, завърши юристът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG