Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Използвани за бушони". ЛГБТ, роми и глухи заедно срещу езика на омразата


Емануил е ром, Александър е активист за правата на глухата общност, а Деница се бори за равноправие на ЛГБТ хората. Дори само това е достатъчно, за да провокира реакции, с които и тримата са се сблъсквали: “Пак ли вие?” или полутолерантното изречение, чиято втора част елиминира първата: “Нямам нищо против вас, но...”

В сряда вечер пред паметника на съветската армия в столицата има още петдесетина души, чува се музика, а по-встрани цигански оркестър репетира за началото на шествието. Нарекли са го “Заедно е супер” и с него трите общности се обединяват срещу езика на омразата, използван от политици.

“Ние сме едни от най-маргинализираните групи в обществото”, споделя Емануил Христов и разказва за мечтата си да стане учител. Вече е направил първата крачка в тази посока и сега следва история в Софийския университет.

“Искам да помагам на децата от ромската общност, най-вече да им покажа, че представител от общността може да има мечти, може да има цели и да ги постигне, независимо от произхода или от семейството, в което е израснал”.

Преди всички да тръгнат през центъра на София, участниците се упражняваха да изразяват послания и на жестов език. Те бяха „скандирани“ в тишина в знак на солидарност с глухите сред нас. Шествието, чийто организатор е Лига на равнопоставеността, стигна до моста на влюбените, където от 5 август е поставена и изложба с лица, истории и послания от представители на трите общности. Изложбата стана печално известна с това, че някои от паната бяха унищожени още в деня на поставянето си.

“Искаме да покажем, че може да се уважаваме и че на първо място сме хора, а после сме различни”, казва Александър Иванов, който е участвал активно в разработването на проект на Закон за жестовия език. Законът вече е на финалната права, но политиците не са чули всички предложения на глухите, затова Александър днес носи тениска с надпис “Нищо за нас без нас”.

“Понякога институциите мислят, че може сами да направят нещо за нас, но истината е, че това няма как да се случи”, смята Александър.

“Коренът на проблема на тези маргинализирани групи е един и същ и можем заедно да обединим сили срещу него", казва адвокат Деница Любенова. Тя е спечелила много дела за дискриминация.

В края на миналата година Любенова беше адвокат на две българки, сключили брак във Великобритания, които искат съюзът им да бъде признат и тук. През 2020 г. Любенова извоюва победа, когато Върховният административен съд взе историческо решение: хомосексуална двойка от Франция получи разрешение за постоянно пребиваване в България.

“Един от проблемите, който трябва да се изкорени, е институционализираната хомофобия и дискриминация от най-високите етажи на властта, включително от трибуната на Народното събрание”, казва Любенова пред Свободна Европа. Според нея политическите изказвания срещу роми, ЛГБТ и други групи трябва да спрат.

“Тези групи са използвани за бушони, когато не са удобни на политиците”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа. Завършил е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG