Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маски на плажовете на Халкидики. Още 151 заразени с COVID-19 в България


Австралия е единствената държава в света, която е обявила, че ще имунизира задължително населението си при откриване на ваксина срещу коронавируса
Австралия е единствената държава в света, която е обявила, че ще имунизира задължително населението си при откриване на ваксина срещу коронавируса

151 са новите случаи на заразени с коронавирус в България през последното денонощие при направени 8649 PCR-теста. Положителните проби са 1,74%

Най-много новооткрити случаи има в Благоевград - 24, Пловдив и София - по 19, Варна - 12, Добрич - 11, Русе и Ямбол - по 8.

Така общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в България вече е 14 820. От тях активни към четвъртък са 4362.

В болници се лекуват 752 пациенти, от които 60 са в интензивни отделения.

Осем души са починали за последните 24 часа, с което те стават общо 527 от началото на епидемията в България.

Гърция затяга мерките

Задължителни маски на открито, включително на плажа, се въвеждат от петък на Халкидики и на остров Миконос в Гърция. Те ще са в сила до края на август.

Забранява се събирането на повече от девет души и то при строго спазване на дистанция. Под пълна забрана са всякакви тържества, дори и семейни чествания. В ресторантите е позволено да сядат най-много по четирима души на маса при строго спазване на мерките.

Властите и хотелиерите информират туристите със съобщения на няколко езика за промяната в ограничителните мерки.

Полицията констатира, че на остров Миконос броят на заразените се увеличава след безконтролно събиране на хора вечер на брега на морето и по парковете.

На Халкидики затвориха няколко нощни заведения, но нарушенията с частни събирания продължават, предават гръцките медии.

Националната организация за обществено здраве в Гърция (EODY) съобщи за 217 нови случая на коронавирус в четвъртък, като 16 от тях са регистрирани на границите. Общият брой на заразените в Гърция е 7684. Съобщава се за три нови смъртни случая през последните 24 часа, с което починалите от началото на пандемията стават 235 души.

Починалите в САЩ надхвърлиха 170 хиляди

Междувременно САЩ остават най-силно засегнатата от пандемията държава в света, след като в сряда броят на починалите от новия коронавирус надхвърли 170 000.

Американската федерална агенция съобщи за 1172 смъртни случая за изминалите 24 часа. С това общият брой на починалите в страната достигна 173 177.

През последното денонощие в САЩ са били регистрирани 39 318 нови заразени с което общият брой на потвърдените случаи в вече е близо 5,5 млн.

В силно засегнатия от епидемията щат Флорида починалите са вече над 10 хиляди, а броят на потвърдените инфекции приближава 600 хил.

Директорът на Националния институт за алергични и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи не изключи поставянето на бъдещата ваксина срещу COVID-19 да бъде задължително за определени групи като медицински персонал и децата, ходещи на училище.

"Не можем да задължим" хората да се ваксинират "или да се опитаме да (ги) принудим. . . никога не сме правили това", каза Фаучи, който е член на щаба към Белия дом за борба с коронавируса, по време на видеодискусия с университета "Джордж Вашингтон".

Администрацията на президента Доналд Тръмп вече е поръчала предварително стотици милиони дози от шест компании, разработващи ваксини, като ще ги раздава безплатно на населението, отбелязва Франс прес.

Досега само една държава в света - Австралия, е обявила, че ако бъде открита ваксина срещу инфекцията, тя ще бъде поставяна задължително, като изключения ще се правят само по медицински причини.

От началото на пандемията в света са потвърдени над 22,4 милиона случаи на COVID-19 и 787 хиляди починали, по данни на университета “Джонс Хопкинс”. Можете да следите на интерактивната карта разпространението на пандемията по света, а в България - в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG