Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Състоянието му е стабилно". Навални беше приет за лечение в Германия


Навални е приет за лечение в клиниката "Шарите" в германската столица
Навални е приет за лечение в клиниката "Шарите" в германската столица

Самолет за спешна медицинска помощ транспортира руския опозиционер Алексей Навални от руския град Омск в Германия. Малко преди 9 часа сутринта самолетът кацна на берлинското летище "Тегел", предаде Ройтерс.

Състояние на Навални е стабилно, съобщи ръководителят на германската неправителствена организация "Кино за мир" Яка Бизил. "Състоянието му по време на полета и при кацането беше стабилно", каза Бизил.
Навални е приет за лечение в клиниката "Шарите" в германската столица.

„Благодаря на всички за вашата подкрепа. Борбата за живота и здравето на Алексей едва сега започва, но поне първата крачка е преодоляна“, написа в Туитър говорителката на Навални Кира Ярмишим.

Известният критик на Кремъл изпадна в кома и беше хоспитализиран след предполагаемо отравяне. Това се случи в четвъртък сутринта, когато 44-годишният Навални припадна в самолет на път от сибирския град Томск за Москва.

Tой беше поставен на апаратно дишане в болницата в Омск. Първоначално руските власти не позволяваха транспортирането му до Германия за лечение, но впоследствие се съгласиха. Разходите за полета и лечението са платени от частни лица.

Говорителката на опозиционния лидер предполага, че той е бил отровен "с нещо, което е било сложено в чая му". Тя се позова на лекари, според които евентуалният токсин се е усвоил по-бързо от организма чрез горещата течност. Руските медици обаче са на друго мнение.

Заключението на главния лекар на спешната болница в сибирския град Омск е, че Навални страда от нарушена обмяна на веществата. По думите на д-р Арександър Мураховски именно поблеми с метаболизма, а не отравяне, са причинили състоянието на опозиционера.

"Състоянието му е тежко." Какво се случи с опозиционера Алексей Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Навални е лидер на Партията на прогреса и един от най-известните водачи на опозицията в Русия. През 2013 г. спечели 27% от гласовете в изборите за кмет на столицата Москва. През 2018 г. Централната избирателна комисия не го допусна до участие в президентските избори. Като мотив беше използван фактът, че през годините той многократно е арестуван. Навални е автор на един от най-четените блогове за политика и стои и зад най-значимите разследвания за корупция в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG