Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Борим се за живота му.” Алексей Навални е в кома, подозират отравяне


Алексей Навални
Алексей Навални

"Състоянието му е тежко." Какво се случи с опозиционера Алексей Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Почти 12 часа след като известният критик на президента Владимир Путин и лице на опозицията в Русия Алексей Навални беше откаран в безсъзнание в болница в западносибирския град Омск, все още не е ясна причината за влошаване на здравословното му състояние.

"Лекарите правят всичко възможно. Те наистина се борят, за да му спасят живота", заяви заместник-директорът на Омската болница Анатолий Калиниченко в късния следобед.

Резултатите от направените на Навални изследвания обаче не са публикувани, нито е обявена поставената му диагноза.

В четвъртък сутринта 44-годишният опозиционер постъпи в реанимацията в болницата за спешна помощ в Омск в състояние на кома, след като е припаднал в самолет на път от сибирския град Томск за Москва. Калиниченко съобщи малко след това, че той е поставен на апаратно дишане.

Заради рязкото влошаване на състоянието на Навални по време на полета, самолетът е кацнал извънредно в Омск. Там той е транспортиран с линейка до болницата, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в Туитър.

"Предполагаме, че Алексей е бил отровен с нещо, което е било сложено в чая му. Това е единственото, което той е пил сутринта", добави говорителката, която е пътувала заедно с Навални.

Ямиш се позова на лекари, според които евентуалният токсин се е усвоил по-бързо от организма чрез горещата течност.

Свидетелят от летището

Пред руското онлайн издание "Медиазона" свидетел на инцидента във въздуха казва, че е видял Навални да пие чай във “Виенско кафене” на летището. Павел Лебедев снимал Навални в кафенето преди двамата да се качат на борда на самолета.

Лебедев написа в профила си в социалната мрежа Instagram, че по време на полета на Навални му е станало “много лошо” и че той е “крещял от болки”, както и че “едва са го свестили”. Свидетелят е публикувал и аудиозапис от борда на самолета, на който се чуват продължителни мъжки викове, съобщава Радио “Свобода”.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как Навални е свален от борда на самолета и качен в линейка, която го отвежда в Омската спешна болница в четвъртък.
Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как Навални е свален от борда на самолета и качен в линейка, която го отвежда в Омската спешна болница в четвъртък.

Собственикът на кафенето е заявил пред руската агенция “Интерфакс”, че заведението разполага с камери за наблюдение и е изявил желание да предостави записите от тях. Барманката, която е била на работа, е казала, че не си спомня да е обслужвала Навални, тъй като на летището е имало много хора.

Версиите

Говорителката на Навални напомни, че опит за отравянето му е имало и преди година, когато той е бил в ареста.

„Очевидно са направили същото и с него сега“, каза тя.

Омското издание NGS55 цитира Анатолий Калиниченко, че състоянието на опозиционера е “тежко и стабилно”. Той потвърждава, че той е на изкуствено дишане. По думите на Калиниченко се проверяват няколко възможни диагнози, които могат да предизвикат подобни симптоми. Отравяне е една от тях.

Към обед местно време говорителката на Навални Кира Ярмиш съобщи, че резултатите от изследванията му все още не са готови, въпреки обещанията те да излязат за два часа.

Информационната агенция ТАСС съобщава, като се позовава на “източник от правоохранителните органи", че версията за умишлено отравяне не се разследва за момента, както и че “не е изключено той сам да е изпил или взел нещо вчера".

Ръководителката на щаба на Навални в Томск Ксения Фадеева е цитирана от аганция "Интерфакс" да казва, че той е бил в града три дни и през цялото време е бил здрав. В четвъртък сутринта той също не е имал оплаквания, казва Фадеева.

По информация на сайта "Тайга.инфо", Навални е бил в града в продължение на няколко дни, вероятно, за да събира материали за поредното си разследване. Той е пристигнал в Новосибирск, където се е срещал с доброволци, и след това е заминал за Томск. Пътуването може да е свързано с предстоящите местни избори в двата града, в които участват независими кандидати, подкрепяни от щабовете на Навални, съобщава Радио “Свобода”.

Реакцията на Кремъл

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че следи съобщенията за хоспитализацията на Навални и му пожела бързо оздравяване “като на всеки друг гражданин”.

Песков е обещал съдействие, ако близките на Алексей Навални поискат той да бъде лекуван в чужбина. Той е уверил, че ще бъде започнато разследване, ако се докажат подозренията за отравяне и увери, че за Навални се полагат максимални грижи от “най-добрите лекари, които правят всичко необходимо, за да му помогнат”.

Кой е Навални

През последните години Навални е бил задържан от властите няколко пъти заради дейността си. Това беше използвано като мотив за отхвърлянето на кандидатурата му за президент на Русия.

През юли известният опозиционен политик съобщи, че затваря Фонда си за борба с корупцията, след като в края на 2019 г. организацията беше осъдена да плати близо 88 млн. рубли (над 1 млн. евро) по едно от многото дела, водени срещу нея. Навални каза, че единственят му изход е да закрие фонда, като веднага учреди нова организация.

Алексей Навални е лидер на Партията на прогреса и един от най-известните водачи на опозицията в Русия. Автор на един от най-четените блогове за политика в Русия, той стои зад най-шумните разследвания за корупция в страната. През 2013 г. той се кандидатира за кмет на Москва и спечели 27% от гласовете. Руската Централна избирателна комисия не го допусна до участие в президентските избори през 2018 г.

Навални е организатор и участник в множество антиправителствени протести в Русия и един от най-силните гласове в борбата с корупцията по върховете на властта в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG