Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние обърнахме посоката". България придоби 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис


Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при подписването на договора за придобиването от България на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис
Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис при подписването на договора за придобиването от България на 20% от терминала за втечнен газ край Александруполис

Българската държавна компания "Булгартрансгаз" ЕАД официално придоби 20% от капитала на "Газтрейд С.А." – компанията, която изгражда терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис, съобщиха в понеделник от правителствената пресслужба.

Подписването стана в Атина в присъствието на премиерите на двете страни Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, на българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и на гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костис Хадзидакис.

"Газтрейд" ще изгради високотехнологичен плаващ терминал на 17.6 км от пристанището в Александруполис за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м втечнен газ.

Планира се търговската експлоатация на съоръжението да започне до края на 2022 г.

Решението за придобиване на 20% от капитала на проектната компания „Газтрейд“ С.А. беше взето от българското правителство в началото на януари тази година.

Същия ден преди правителственото заседание при откриването на Стратегическия диалог между САЩ и България премиерът Бойко Борисов съобщи за предстоящото вземане на решението. На откриването на първата сесия на диалога сред основните цели, посочени от представителите на САЩ, беше диверсифицирането на енергийните източници на България.

В момента почти целият природен газ за страната идва от Русия.

На официалната церемония при подписването в понеделник Борисов каза:

"На теория съм чувал много за диверсификацията, днес тя става факт. Не само че диверсифицираме източниците, Гърция и България стават основен енергиен хъб - и "Александруполис", и "Балкан" (газовият хъб - бел. ред.)".

Според премиера „терминалът ще даде възможност и за Румъния, Сърбия, Унгария, Хърватия да диверсифицират доставките си, да има истинска борса“.

„Ако погледнете картата, ние обърнахме посоката, когато се обръща посоката, винаги е трудно - предизвиква бунтове, революции, раздразнения", каза още Борисов.

Правителствената пресслужба цитира и думите му: "И на мен не ми се вярваше, докрай работихме и днес даваме възможност да получаваме газ от всички краища на света. Това е начинът и азерският газ да дойде до България и на много други места. Така че на всички тези потоци днес им слагаме началното развитие... Радваме се, че можахме да стартираме това, което беше мечта на много, много поколения преди нас".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG