Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двойно повече заразени с коронавирус в България. Швеция съобщи за хиляди неверни тестове


През изминалото денонощие в България са регистрирани 203 нови случаи на коронавирус, сочат данните от Единния информационен портал. Това е двойно увеличение на ръста на новите случаи в сравнение с вторник. Девет души са починали, а 104 са излекувани. От началото на епидемията общият брой на заразените е 15 589.

Очаква се в сряда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да предложи по време на правителственото заседание извънредната епидемична обстановка заради COVID-19 да бъде удължена до края на месец септември.

България отговори на кризата с коронавируса с въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 май тази година. Впоследствие мерките за противодействие на епидемията бяха прогресивно отслабвани. През изминалите два месеца България е сред страните с най-голяма смъртност в Европа на 100 хиляди души население. Повече информация за развиетието на пандемията ще намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

Над 23 милиона души в света са заразени с коронавирус, показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс". Най-засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Мексико. Можете да следите и интерактивната карта разпространението на пандемията по света.

Междувременно Швеция съобщи, че няколко хиляди души са получили фалшив положителен резултат от теста си за коронавирус, предаде ДПА.
Здравните власти признаха на пресконференция, че общо 3700 души са дали положителна проба, въпреки че не са заразени с новия коронавирус.

Неверните резултати са най-вече PCR тестове на хора с леки симптоми.
Грешките са открити в две лаборатории, които анализират ефективността на тестовете, произведени в Китай. Те не правят разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса. В Швеция са регистрирани около 86 900 заразени, 5814 от които са починали, отбелязва ДПА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG