Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Лос Анджелис отказа да върне Роман Полански в Киноакадемията


86-годишният режисьор Роман Полански е обект на съдебно преследване в САЩ заради сексуална връзка с непълнолетно момиче през 1977 г.
86-годишният режисьор Роман Полански е обект на съдебно преследване в САЩ заради сексуална връзка с непълнолетно момиче през 1977 г.

Съдът в Лос Анджелис отказа да възстанови членството на режисьора Роман Полански в Американската академия за киноизкуство, съобщиха информационните агенции. Полански беше член на академията в продължение на 50 години.

Той влиза в състава ѝ през 1968 г. по препоръка на актьора Грегъри Пек. През 2018 г. е един от четиримата кинодейци, изключен от състава ѝ. След серия сексуални скандали, които бяха част от глобалното движение #MeToo, започнало през октомври 2017 г. в Холивуд, Полански е обвинен за връзка с непълнолетния модел Саманта Геймър през 1977 г.

За да избегне съдебното преследване в САЩ, Полански, който признава вината си, напуска страната и се установява в Европа, като предизвиква редица съдебни усложнения между страните, в които живее, и САЩ.

Според съда, който беше сезиран от самия режисьор, управата на академията е взела решението си за изключването му въз основа на доказателства. То не е било продиктувано "от произвол или каприз и не е плод на злоупотреба с власт".

Редица критици на изключването обаче излизат с аргумента, че почти 35 години академията се е правила, че не забелязва нарушението, за което впоследствие изключва Полански. През 2003 г. тя дори му връчва „Оскар“ за филма му „Пианистът“.

А в началото на годината отново скандал около Полански разтърси световния киноелит. Режисьорът получи престижната награда „Сезар“ за филма си „Офицер и шпионин“.

Френската киноакадемия бе подложена на остра критика за решението си и ръководството ѝ бе принудено да подаде оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG