Връзки за достъпност

Извънредни новини

Следователи разпитаха нобеловия лауреат Светлана Алексиевич и я пуснаха


Светлана Алексиевич на влизане в сградата на Следствения комитет на Беларус в Минск
Светлана Алексиевич на влизане в сградата на Следствения комитет на Беларус в Минск

Нобеловият лауреат за литература за 2015 година Светлана Алексиевич влезе на разпит в Следствения комитет на Беларус в ранния следобед в сряда. Разпитът продължи 40 минути, след което тя напусна сградата.

Алексиевич бе извикана в качеството си на свидетел по наказателното дело за опит за завземане на властта, заведено след създаването на опозиционния Координационен съвет за мирно решаване на кризата около проведените на 9 август президентски избори.

Алексиевич е член на съвета редом с няколко десетки видни представители на беларуската интелигенция.

След края на разпита тя съобщи, че е отказала да свидетелства и следствените действия срещу нея на практика са приключили. Не е бил променен статутът ѝ на свидетел.

Опозицията не приема резултатите от изборите, според които досегашният президент Александър Лукашенко печели нов мандат с 80% от подадените гласове, а основната му съперница Святлана Циханоуска – 10%.

Вечерта след изборния ден в страната избухна мощно протестно движение на опозицията, което продължава с нестихваща сила вече две седмици.

На отиване към следствието Светлана Алексиевич бе придружавана от членове на координационния съвет. Пред сградата тя бе срещната от аплодисментите на десетки събрали се хора.

„Идвам съвършено спокойна, не чувствам вина, знам, че всичко, което правим, е напълно законно“, каза Алексиевич.

„Нашата цел е да обединим обществото и не правим никакъв преврат. Да не дава Господ да се пролее кръв, тя не трябва да се пролива, трябва да победим с духа, със силата на нашите убеждения“, каза още тя.

По-рано през деня в следствието на разпит бяха други двама членове на Координационния съвет – бившият министър на културата Павел Латушко и Максим Знак - адвокат на кандидата за президент Виктор Бабарико.

Други двама представители на съвета – Олга Ковалкова и Сергей Дилевски – бяха арестувани в понеделник и осъдени на 10 дни арест. Те са обвинени, че са организирали „неразрешено масово мероприятие“.

"Започва мирна революция в страната"

Във вторник кандидатът за президент на опозицията Святлана Циханоуска, която е в принудително изгнание в Литва, обяви „началото на мирната революция в страната“. По думите й опозицията е готова за диалог с властта, за да може по мирен път да се реши въпросът с провеждането на нови президентски избори. Същия ден тя каза още, че събитията в страната нямат антируски характер. „Не става дума нито за антируска, нито за антиевропейска революция“, каза тя.

Тя каза още, че ако стане временен президент, няма намерение „да затваря границата“ с Русия, защото смята, че разглеждането на договорите за интеграция с Русия ще са в компетенциите на държавния глава, който ще бъде избран на новите избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG